Väike kogus alkoholi teritab vaimu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol ja mitmed seened ei käi kokku.
Alkohol ja mitmed seened ei käi kokku. Foto: SCANPIX

USA Illinoisi ülikooli teadlaste tehtud katse näitas, et väike kogus alkoholi võib vaimu teritada ning nutikamaks muuta.

Uurijad tegid katse meestega, kellele enne nutikusülesandeid anti liiter õlut juua, kirjutab The Telegraph.

Uuring näitas, et alkoholi joonud said üleannetega paremini hakkama kui kained katsealused. Alkoholi joonutel oli rohkem õigeid vastuseid ning nad lahendasid ülesandeid kiiremini.

Alkohol küll aeglustab analüütilist mõtlemist, kuid samas annab tõuke loomingulistele lahendustele.

Psühholoogid andsid 40 katsealusele mehele seeria ajuragistamisülesandeid, mis koosnesid sõnadest. Mehed said ühes katses näiteks sõnad «coin» (münt), «quick» (elav, kiire) ja «spoon» (lusikas). Neil tuli leida sõna, mis haakuks kõigi kolme sõnaga. Siinsel juhul oli selleks sõnaks «silver» (hõbe).

Pooltele katsealustele anti enne sõnateste õlut juua, ülejäänud katsealustele aga mitte.

Õlut joonud grupp lahendas 40 protsendi võrra enam sõnateste kui need, kes kained olid. Õlut joonutel kulus nutikustesti lahenduse leidmiseks keskmiselt 12 sekundit, kainetel katsealustel aga 15,5 sekundit.

«Meie uuring oli esimene, mis näitas, et alkohol mõjutab loominguliste lahenduste leidmist. Uurisime, mis juhtub, kui inimesed on väheses koguses alkoholi tarbimisest kõrgendatud meeleolus, mitte seda, mis juhtub suures koguses alkoholi tarbimisel,» selgitas uurija Jennifer Wiley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles