NASA sond leidis Marsilt «elevandi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss
Marss Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA uurimissond Mars Reconnaissance Orbiter avastas Marsi Elysium Planitia alalt moodustise, mis näeb välja nagu elevandi pea.

Uurijate sõnul kinnitavad nii varasemad kui nüüdne pilt Marsilt pareidoolia ehk maatriksistamise fenomeni, kirjutab msnbc.com.

Pareidoolia abil on varem selgitatud ka Marsilt leitud «nägu», «merineitsit» ja veel mitmeid teisi kujutisi.

Nüüdne «elevant» aga annab aimu Marsi geoloogiliste muutuste kohta, mis on sellel planeedil miljardite aastate jooksul toimunud.

«Marsi pinnal on näha mitmeid laavavoolude jälgi. Kunagi olid need voolud väga intensiivsed, nagu oleks kiire vooluga vesi olnud,» selgitas USA Arizona ülikooli planeedigeoloog Alfred McEwen.

Ta lisas, et Maal «hanguvad» laavavoolud aastate või aastakümnetega ning see võib kehtida ka Marsi kohta.

Marsilt saadud pilte analüüsinud teadlaste sõnul tegutses osa Marsi vulkaane selle planeedi ajalises mõistes üsna hiljuti ehk 20 miljonit aastat tagasi.

Marsil on vulkaaniline aktiivsus olematu ning mõne vulkaani ellu ärkamine lähima paarituhande aasta jooksul ebatõenäoline. Oletatakse, et Marsil võivad vulkaanid aktiviseeruda alles 10 – 20 miljoni aasta jooksul.

Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kaamera on Marsi pinnast teinud rohkem kui  22 000 pilti.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles