Colombias tõi kümneaastane tüdruk lapse ilmale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombias tõi kümneaastane tüdruk lapse ilmale
Colombias tõi kümneaastane tüdruk lapse ilmale Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerika riigis Colombias sünnitas kümneaastane tüdruk endale tütre.

La Guajira osariigist Manaure`ist pärit tüdruk saabus haiglasse suurte valudega ning pisarates, kirjutab Yahoo News.

Arstid tegid lapsele keisrilõike. Ekspertide sõnul on nii noorte sünnitajate puhul keisrilõige tavaline.

«Lapse pea peab läbi mahtuma. Kuna kümneaastase tüdruku keha ei ole veel täiesti välja arenenud, siis võib sünnitus ohtlik olla,» selgitas arst Kimberly Gecsi.

Väga noori emasid ohutavad mitmed terviseprobleemid, sealhulgas ka rasedusest tingitud kõrge vererõhk ehk preeklampsia ning väikese emaka tõttu loote vääraarengud.

«Kümneaastaste tüdrukute keha ei ole raseduseks valmis. Lapsed võivad rasestuda, kuid nende rasedus ei pruugi kulgeda tavaliselt, vaid raskete komplikatsioonidega,» selgitasid asjatundjad.

Colombias lapse ilmale toonud tüdruk kuulub põlisrahva, Wayuu hõimu hulka. Lapse isa isik ja vanus ei ole teada. Politsei ei saa lapse rasestumise juhtumit uurida, kuna põlisrahval on autonoomia.

«Wayuu noori tüdrukuid on ka varem rasestunud. Kümneaastased peaksid mängima nukkudega, mitte imiku eest hoolitsema,» lausus Manaure`i haigla arst Efrain Pacheco Casadiego.

Asjatundjate sõnul algab tüdrukutel menstruatsioon keskmiselt 12,5-aastaselt, kuid üha rohkem on neid tüdrukuid, kellel algab varem.

Nad jätkasid, et kuna ovulatsioon toimub varem kui algab menstruatsioon, siis on tüdrukutel võimalik rasestuda ka enne seda, kui neil esimene menstruatsioon on.

«Tavaliselt ilmuvad kõik puberteedi tunnused enne seda, kui algab menstruatsioon. Koos menstruatsiooniga algab tüdrukute viljakas iga,» selgitasid asjatundjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles