MIT teadlased ennustavad 2030. aastaks globaalset majanduskollapsit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MIT teadlased ennustavad 2030. aastal globaalset majanduskollapsit
MIT teadlased ennustavad 2030. aastal globaalset majanduskollapsit Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (Massachusetts Institute of Technolgy – MIT) majandusteadlaste prognooside kohaselt võib 2030. aastal globaalne majanduskollaps aset leida.

Seda muidugi juhul, kui ressursside tarbimist jätkatakse nüüdses tempos, kirjutab Yahoo News.

MIT uurijad tegid globaalse majandusprognoosi uuringu Rooma Klubi tellimusel. Arvutimudelite tegemisel võeti arvesse nii rahvastiku juurdekasvu kui globaalset tarbimist. Samuti võeti arvesse põllumajanduse ja tööstuse produktiivsust ning keskkonnakaitset.

Sellest raportist tehti 12 miljonit koopiat 37 erinevas keeles.

Enamik arvutimudelid näitas, et rahvastiku kasvamine ja majanduskasv jätkub stabiilses tempos. Kuid kui kasutusele ei võeta drastilisi meetmeid keskkonna kaitsmiseks ning tarbimise piiramiseks, siis suundutakse üsna kiiresti katastroofikursile. 2030. aastaks võidakse olla  sellises seisus, et senised mudelid enam ei toimi.

Ei välistatud, et võib tekkida näljahäda, mis inimkonna arvukust märgatavalt kahandab.

Uurijate sõnul on seda võimalik ära hoida, kui rahvusvahelised organisatsioonid, riikide valitsused ja firmad hakkavad investeerima keskkonnasäästlikesse tehnoloogiatesse, mis aitab inimkonna ökoloogilist jalajälge vähendada. Suund peaks olema säästlikkuse ja taastarbimise suunas.

Austraalia teadlane Graham Turner hoiatas juba 1972. aastal oma teoses «The Limits to Growth», et maailmas ei saa lõputult suurtes kogustes tarbida.

MIT uurijate sõnul langeb nende uuring Turneri ennustusega mitmes aspektis kokku. Nad lisasid, et kõik viitab sellele, et inimkond ei ole säästval kursil, vaid sellest väga palju kõrvale kaldunud.

Samas on ka neid majandusteadlasi, kelle sõnul kõik läheb nii, nagu minema peab ning nad ei soovita liigselt muretseda. Nende arvates on tulevikuväljavaated optimistlikud.

«Kui majandust hakata liiga kontrollima ja suunama ning tarbimist vähendama, siis tekib veelgi suuremaid probleeme, mille tõttu lausa miljardid võivad sattuda äärmuslikku vaesusesse,» leiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles