Peterburist Narõškini suguvõsa endisest villast leiti varandus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburist Narõškini suguvõsa endisest villast leiti varandus
Peterburist Narõškini suguvõsa endisest villast leiti varandus Foto: SCANPIX

Venemaal Peterburis leidsid ehitustöölised möödunud nädalal Venemaa ühele kuulsamale aadlidünastiale Narõškinitele kunagi kuulunud villast varanduse.

Ehitusfirma Intarsia teates seisab, et salakambrist tuli päevavalgele suur hulk lauahõbedat, juveele ja sõjaväelisi autasusid, kirjutab St. Petersburg Times.

Tegemist on rohkem kui 1000 esemega, mille seas oli näiteks ka hõberaamides käsipeegleid, pärlmutterkaunistusega nuge ja portselanist nipsasju.

See firma rekonstrueerib ja renoveerib Peterburi kesklinnas Tšaikovski nime kandval tänaval Trubetskoi-Narõškini villat.

Kõik need asjad olid hoolikalt pakitud ajalehtedesse, mis pärinesid 1917. aasta märtsist, juunist ja septembrist.

Venemaa leidis bolševike revolutsioon aset oktoobris.

Asjatundjate sõnul on kõik esemed heas korras, kuna lisaks ajalehepaberile kaitsesid neid ka äädikasse kastetud kangad. Äädika lõhn oli senini säilinud.

Leitud varandusel on seos ka Venemaa kahe ajaloolise isiku – Peeter I ja Aleksander Puškiniga.

Lauahõbedal on Narõškinite vapp. See suguvõsa on seotud Peeter I selle kaudu, et nimetatud tsaari ema pärines Narõškinite seast.

 1750. aastatel oli nüüdseks säilinud villa asemel kaks ehitist. Üks neist kuulus poeet Aleksander Puškini Aafrika päritolu vanaisale Abraham Gannibalile. 1832. aastal kaks kõrvuti olnud maja ehitati kokku. Vürst Vassili Narõškin ostis nimetatud villa 1875. aastal Pjotr Trubetskoi käest.

1917. aastal põgenesid Narõškinid Venemaalt. Majas olnud väärtuslikud asjad viidi 1920. aastatel Ermitaaži muuseumisse.

Asjatundjate hinnangul on veel vara kinnitada, kas leitud varandus kuulus vaid Narõškinitele, sest leiu hulgas olid ka aadlisoost ohvitseri Sergei Somovi dokumendid. Seal oli Somovi 1908. aastast pärit õpilaspilet, mis näitas, et ta õppis aadlikele mõeldud õppeasutuses. Kuid ka 1915. aastast pärit tunnistus, et talle on antud Valge Kotka orden.

Pärast 1917. aasta revolutsiooni immigreerus Somov Prantsusmaale. Ta suri seal 1976. aastal ja on maetud Pariisi.

Vene eksperdid uurivad leidu ja siis pannakse need mõnda Peterburi muuseumisse kõigile näha. Kui Trubetskoi-Narõškini villa renoveeritud saab, viiakse leid sinna tagasi, kus seda huvilised vaadata saavad.

Venemaa seaduste kohaselt tuleb sellisest leiust teatad 24 tunni jooksul. Politsei avastas, et ehitustöölised püüdsid osa leitud lauahõbedat peita ja endale jätta. Kokku taheti varastada kolm suurt hõbekandikut ning 72-osalist lusikate, nugade ja kahvlite komplekti. Kõik need esemed kandsid Narõškinite vappi.

Venemaa kuulsa Romanovite dünastia esindaja Ivan Artiševski sõnas, et varandust võivad hakata endale nõudma mõned ise hakanud Narõškinid.

«Viimasel ajal on välja ilmunud petiseid, kes väidavad, et kuuluvad Narõškinite suguvõsasse. Nad rõhuvad sellele, et on Peeter I järglased selle tsaari ema kaudu,» selgitas Artiševski.

Trubetskoi-Narõškini villast saab pärast remonti mitme funktsiooniga hoone. Esimesel korrusel avatakse restoran, seal on  ka konverentsisaalid ning teisel korrusel saab tutvuda kunagiste omanike elu kujutava näitusega.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles