Möödunud pühapäeval möödus Maast 45-meetrine asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid
Asteroid Foto: SCANPIX

Möödunud pühapäeval, 1. aprillil möödus Maast 45-meetrine asteroid, mida astronoomid hakkasid jälgima juba kaks nädalat varem.

Tähistust 2012 EG5 kandev asteroid möödus Maast lähemalt, kui seda on Kuu ehk vaid 228 800 kilomeetri kauguselt, edastab Daily Mail.

Kuu vähim kaugus Maast on 356 410 kilomeetrit ja suurim kaugus 406 700 kilomeetrit.

Kui see asteroid oleks Maale kukkunud, oleks see meenutanud aatompommi plahvatust.

Selline kokkupõrge ei käivita veel ülemaailmset katastroofi.

2012 EG5 asteroidi märgati 13. märtsil Hawaiil asuva Pan-STARRS 1 teleskoobi abil. See 1,8-meetrine Haleakalas olev teleskoop märkab automaatselt kõiki kosmilisi objekte, mis liiguvad või mille heledus ööst öösse muutub. Sel teleskoobil on ka maailma suurim digikaamera.

«Asteroid 2012 EG5 möödub 1. aprillil Maast kahju tekitamata,» teatas USA kosmoseagentuuri NASA Jet Propulsion Laboratory esindaja Twitteris.

NASA kasutab asteroidide jälgimiseks Wide-field Infrared Survey Explorerit ehk WISE`i. Eesmärgiks on teha kindlaks kõik asteroidid ja komeedid, mis võivad ohtlikud olla.

Uuring näitas, et on olemas 20 500 asteroidi ja komeeti, mis võivad Maale ohuks olla. Varem arvati, et neid on 36 000. Neist Maale väga lähedal liigub neist 981.

NASA kinnitusel on asteroidide ja Maa kokkupõrke oht üsna väike.

NASA esindaja arvates ei ole mõtet asteroidide nii-öelda rutiinset möödalendu seostada maiade maailmalõpuga, mis väidetavalt peaks saabuma 21. detsembril 2012. aastal.

«Maa on alati kosmiliste lendavate objektide teel olnud. Samas on aga kokkupõrkevõimalus minimaalne,» teatas NASA.

Viimane katastroofiga lõppenud kokkupõrge oli 65 miljonit aastat tagasi. Selle tegajärjel surid hiidsisalikud välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles