Briti tüdruk sündis vereta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti tüdruk sündis vereta
Briti tüdruk sündis vereta Foto: SCANPIX

Briti arstide sõnul on väikese Olivia Nortoni ellujäämine ime, kuna laps sündis vereta.

Esialgu arvati, et tüdruk elab vaid paar tundi, kuid kiire vereülekanne päästis lapse elu, edastab Daily Mail.

Nüüd kuuekuune Olivia oli sündides täiesti albiino, kuna ta hemoglobiini tase oli väga madal. Hemoglobiin on punastes verelibledes olev valk, mis seob ja transpordib hapnikku.

Kuid ülimadala hemoglobiini taseme korral ei saa ametlikult kehas olevat verd vereks nimetada.

Lapse ema 31-aastase Louise Bearmani sõnul sai ta šoki, kui sündinud lumivalget last nägi.

«Olivia on mu esimene laps ja ma ei teadnud, mida oodata. Kindlasti ei oodanud ma, et ta on lumivalge. Ma ei unusta iialgi, kui arst ütles, et ta valge on,» sõnas Bearman.

Inglanna sõnul oli juba mõningaid komplikatsioone enne lapse sündi.

«Rahunesin alles siis maha, kui arstid selgitasid, miks mu tütar selline välja näeb. Kui talle vereülekanne tehti, muutus ta nahk lõpuks kenaks roosaks,» meenutas ema.

Bearman ja ta elukaaslane ning lapse isa, 36-aastane Paul Norton said aru, et midagi on valesti, kui emaüsas olnud laps enam end ei liigutanud.

Nad läksid Chelmsfordis asuvasse Broomfiledi haiglasse, kus 15 minutit kestnud ultraheli lapse liikumist ei näidanud. Bearmanile tehti kiirkorras keisrilõige.

Olivia Norton sündis kuus nädalat enne tähtaega. Ta süda jättis lööke vahele ning hemoglobiinitase oli väga madal.

Olivial oli sündides hemoglobiini tase kolm, mitte normaaltasemel, mis on 18. See tähendas, et vereplasmat ei saanud klassifitseerida kui õiget verd.

Laps viidi erakorralise meditsiini osakonda, kus teda jälgiti kaks nädalat. Vereülekannete abil ta tervis ja hemoglobiini tase taastus.

«See on ime, et ta üldse ellu jäi. Ta oli sündides täiesti valge ning tal olid hingamisraskused. Enne ultraheli ja keisrilõiget ei näidanud mitte mingi asi, et tal on madal hemoglobiini tase,» lausus sünnitusõde Sharon Pilgrim.

Arstid ei tea siiani, mis lapsega emaüsas juhtus, et hemoglobiini tase järsku langes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles