Miss Universumi korraldajad kaaluvad soovahetaja lubamist võistlusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jenna Talackova
Jenna Talackova Foto: SCANPIX

Iludusvõistluse Miss Universum korraldajad kaaluvad, kas lubada sellel võistlusele sugu vahetanu.

23-aastane mehena sündinud Jenna Talackova diskvalifitseeriti möödunud kuul 61. korda toimuvalt iludusvõistluselt, edastab The Telegraph.

Miss Universum valitakse mais Kanadas.

USA miljardäri Donald Trumpi poolt korraldatava iludusvõistluse reeglid näevad ette, et sellel tohivad osaleda vaid naisena sündinud.

Kanadas Vancouveris elav Talackova lasi teha soovahetusoperatsiooni neli aastat tagasi.

Talackova palkas pärast võistluselt eemaldamist kuulsa inimõigusadvokaadi Gloria Allredi.

Talackova teatas pressikonverentsil, et ta vastab Kanada soolise kuuluvuse reeglitele ning selle tõttu tuleks ta võistlema lubada.

Miss Universumi korraldajad ei ole Talackovale veel vastanud.

Talackova eemaldamine tõstatas küsimuse, kas selle võistluse korraldajatel on ikka õigus otsustada, kes on naissoost ja kes mitte.

Talackova ei olnud oma soomuutust varjanud ning see oli teada. Ta võistles 2010. aastal sugu vahetanute ja transvestiitide iludusvõistlusel Tiffany Miss International Queen Competition Tais.

Talackova sõnul hakkas ta tüdruku riideid kandma juba nelja-aastaselt. Hormoonteraapiat hakkas saama 14-aastaselt ning sugu vahetas 19-aastaselt.

1984. aastal Miss Worldi esimese printsessi tiitli võitnud kanadalanna Connie McNoughtoni arvates Talackovat diskrimineeritakse.

Ottawa Carletoni ülikooli soouurija Patrizia Gentile arvates saab Talackova juhtumit võrrelda sellega, kui mustanahalisi ja juute iludusvõistlustele ei lubatud.

Kanada äärmusliku naisteorganisatsiooni Real Women juhi Gwen Landolti arvates teevad iludusvõistluse korraldajad õigesti, kui nad Talackovas naist ei näe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles