Politseikoer hakkab pandadele ellujäämist õpetama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panda. Pilt on illustratiivne.
Panda. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Hiina teadlased plaanivad politseikoera abil pandadele võitlust ja ellujäämisvõtteid õpetada.

Selle projekti käivitamise põhjuseks sai asjaolu, et vangistuses sündinud ja kasvanud panda lasti vabasse loodusesse,  kuid ta ei suutnud ennast kaitsta ning tapeti, vahendab stuff.co.nz.

Wolongi pandareservaadis elavad neli pandat saavad politseikoera abil ettevalmistuse, kuidas looduskeskkonnas paremini toime tulla ja ellu jääda.

Nimelt plaanitakse need pandad hiljem Sichuani provintsis asuvasse mäestikupiirkonda elama toimetada.

Maailma esimene tehiskeskkonnas üles kasvanud ja hiljem looduskeskkonda elama lastud isane panda Xiang Xiang leiti selle aasta alguses surnult.

Zooloogide arvates ei suutnud vangistuses sündinud ja kasvanud panda ennast metsikute pandade või mõne teise loomaliigi eest ennast kaitsta ning rüseluse käigus kukkus surnuks.

«See panda hukkus  toidu või territooriumi eest liigikaaslaste või mõne teise loomaliigiga peetud võitluses,» arvasid teadlased.

Hiinas valmistutakse nüüd järgmiste vangistuses kasvanud pandade vabastamiseks ja looduskeskkonda elama saatmiseks.

«Nüüd saadetavad loomad on enamjaolt emased. Nende tõenäousus võitlusesse sattuda on väiksem,» laususid uurijad.

Nad jätkasid, et vabadusse lastavaid pandasid ootab ees aastatepikkune treening.

«Täiskasvanud pandad otsivad süüa ja söövad ööpäevas vähemalt 16 tundi. Kui nad ei söö bambust, siis nad magavad. Just need kaks aspekti teevad nad keskkonnamuutuste suhtes haavatavaks,» leidsid zooloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles