Facebook tekitab söömishäireid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki keskkond.
Facebooki keskkond. Foto: SCANPIX

USA söömishäirete uuringute keskuse tehtud uuring näitas, et Facebookis enda fotode võrdlemine teiste omadega paneb end ülekaalulisena tundma ning võib tekitada söömishäireid.

Teadlaste sõnul aitab Facebook kaasa kõhnuse ja alakaalulisuse propageerimisele, kirjutab iltasanomat.fi.

USA uuringus osales 600 Facebooki kasutajat vanuses 16 – 40 eluaastat.

Üle poole osalenutest tunnistas, et võrdlevad oma fotot teiste Facebooki kasutajate fotodega. Võrdlus lisab negatiivset suhtumist oma kehasse.

Ka oma vanade fotode võrdlemine värskete fotodega viib tuju alla.

«Üldine suhtumine on, et kaalust tuleb alla võtta. Selline mõtlemine võib tervisele ohtlik olla, kuna võib tekitada söömishäireid,» lausus USA söömishäirete uurimise keskuse asejuht Steven Crawford.

Kolmandik uuringus osalenutest ei olnud oma fotoga rahul kui võrdles neid teiste fotodega.

44 protsenti soovis, et neil oleks sama kena keha nagu mõnel Facebooki sõbral.

Crawfordi sõul on Facebooki kasutavad mehed eriti agarad võrdlema oma välimust teistega ning neil tekib kergemini kui naistel endast negatiivne pilt.

Meestest 40 protsenti oli Facebookis oma keha kohta negatiivselt kirjutanud.

«Facebooki kasutajad mõtlevad liiga palju oma keha peale,» tõdes uurija.

Samuti teeb Facebooki kasutajaid närviliseks see, milliseid pilte jõuab nendest Facebooki sõprade kaudu.

«Inimesed vaatavad Facebooki pilte näiteks enne kooli või klassi kokkutulekut ja langetavad otsuse mitte minna. Miks? Nad arvavad, et nad ei näe võrreldes kaaslastega piisavalt kenad välja,» sõnas Crawford.

Asjatundja sõnul on söömishäire taga enda teistest halvemaks pidamine. End Facebooki võrdlustega piinavate inimeste arvates on teised kõhnemad, kenamad, õnnelikud ja edukad. Nad arvavad, et kui on kõhnemad, siis meeldivad nad kaaslastele rohkem.

«Tihti on nii, et alakaalulised peavad end rasvunuteks. Lõpuks on inimesel ta kehapilt täiesti moondunud,» lisas Crawford.

Facebookis levivad juba ka inglise keelsed leheküljed, milles kutsutakse oma kehasse hästi suhtuma ning end mitte teistega võrdlema.

Sellised leheküljed on näiteks End Fat Talk ja Adios Barbie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles