Louvre oli möödunud aastal kõige külastatavam muuseum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louvre´i muuseum oli maailmas möödunud aastal kõige külastatavam. Fotol muusuemi kuulus klaaspüramiid
Louvre´i muuseum oli maailmas möödunud aastal kõige külastatavam. Fotol muusuemi kuulus klaaspüramiid Foto: SCANPIX

Väljaanne Art Newspaper uuris, milliseid maailma muuseume külastati möödunud aastal enim.

Uuring näitas, et kõige populaarsem oli Prantsusmaa Pariisis asuv Louvre, mida külastas ligi 8,9 miljonit inimest, edastab BBC.

Teisele kohale paigutus USAs New Yorgis asuv kuulus Metropolitan Museum of Art. Külastajate arv oli üle kuue miljoni.

Neile kahele järgnesid kolm Briti muuseumit – Londonis asuvad British Museum (5,8 miljonit külastajat), National Gallery (4,8 miljonit) ja Tate Modern (4,3 miljonit).

Art Newspaper peatoimetaja asetäitja Javier Pes sõnas, et Louvre on populaarne eelkõige vanade meistrite, nagu näiteks renessansikunstniku Leonardo da Vinci «Mona Lisa» tõttu.

Pes lisas, et möödunud aastal said mitmed USA muuseumid tagasilöögi, kuna nende eelarvet vähendati ning selle tõttu toimus vähem näitusi. Kuid Metropolitan Museum of Art on populaarne selle kogudes leiduvate Pablo Picasso tööde tõttu.

Asjatundjate hinnangul on kogu maailmas hakatud üha enam muuseume külastama. Põhjuseks peetakse seda, et inimesed on pealiskaudsest massikultuurist ja seebiooperitest tüdinema hakanud. Samas on kuulsate meistrite teosed läbi aegade populaarsed olnud.

Kui varem olid muuseumid üsna teaduspõhised, siis nüüdisajal on need interaktiivsed, pakkudes külastajatele väga erinevaid tegevusi.

Maailma enim külastatavate muuseumide nimekirjas on kuues USAs Washingtonis asuv National Gallery, kus asub ainus Leonardo da Vinci teos Põhja-Ameerikas. USA muuseumile järgnes Hiinas Taipeis asuv rahvuslik paleemuuseum. Kaheksas oli Pariisi Pompidou keskus, üheksas Lõuna-Korea rahvusmuuseum ning kümnes Pariisi Musee D`Orsay.

Uuringus vaadati läbi maailma üle 400 muuseumi külastatus 2011. aasta jaanuarist detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles