Madagaskari saare esimesed asukad olid 30 naist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madagaskari saare esimesed asukad olid 30 naist. Fotol malagassi naine
Madagaskari saare esimesed asukad olid 30 naist. Fotol malagassi naine Foto: Wikipedia.org

Teadlased tegid kindlaks, et Madagaskari saare esimesed asukad olid Indoneesia päritolu 30 naist.

Nad jõudsid saarele 1200 aastat tagasi, kirjutab Yahoo News.

Varasema teooria kohaselt asustasid Aafrika ranniku lähedal asuva Madagaskari India ookeanis seilanud seiklejad ja kaupmehed.

Madagaskari põlisrahvas on malagassid, kelle esivanemateks need 30 indoneeslannat on.

Teadlased jõudsid Madagaskari saare asustajateni mitokondriaalse DNA uuringuga. Mitokondriaalne DNA antakse edasi vaid emaliini pidi.

Samas oletatakse, et suure hulga naistega oli kaasas ka paar meest.

«Tegemist ei olnud mingite sõjakate amatsoonidega. Madagaskari esimesed asukad oli grupp Indoneesia naisi, kuid oletada võib, et nendega olid ka mõned mehed,» selgitas USA Massey ülikooli molekulaarteaduste instituudi teadlane Murray Cox.

Teadlased uurisid esmalt 12 Indoneesia saaregrupi 2745 elaniku DNAd. Siis võrreldi seda 266 kolme erinevasse hõimu kuuluva malagassi DNAga. Need olid Mikea kütid-korilased, poolnomaadsed Vezo kalurid ning dominantne Andriana Merina etniline grupp.

Malagassidelt leiti samu geene, mis leidub indoneeslastel. DNA uuringus jõuti lõpuks 30 indoneeslannani. Samas on malagassidel ka Aafrika geene.

Madagaskari saare asutanud naised said järglasi nende paari mehega, kes nendega kaasas olid ning Aafrikast pärit meestega.

Indoneesia ja Madagaskari vahel on ligi 8000 kilomeetrit. Uurijate sõnul oli tegemist raske teekonnaga ning seiklejad võisid Madagaskarile jõuda juhuslikult.

Arheoloogilised leiud näitavad, et inimesed külastasid Madagaskari saart juba 2000 aastat tagasi, kuid sinna elama jäädi hiljem.

Madagaskar on maailmas üks viimaseid paiku, kus tekkis inimasustus. Inimesed jõudsid näiteks Uus-Meremaale, Hawaiile ja Lihavõttesaarele alles 900 aastat tagasi.

Coxi sõnul oli neile saartele keeruline jõuda ning selle tõttu asustati need üsna hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles