Hollandi katoliku kirik lasi kunagi kastreerida vähemalt kümme poissi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Hollandi uuriva ajakirjaniku Joep Dohmeni sõnul jõudis ta tõendusmaterjalini, mille kohaselt Hollandi katoliku kirik lasi 1950. aastatel kirurgiliselt kastreerida vähemalt kümme alaealist poissi.

Kastreerimisjuhtumid tulid päevavalgele möödunud aastal Hollandi katoliku kirikus läbi viidud laste seksuaalse ärakasutamise juhtumite uurimise käigus, edastab The Telegraph.

Väljaanne NRC Handelsblad tegi kindlaks, et üks 1950. aastatel kastreeritutest oli Henk Heithuis. Ta oli 1956. aastal alaealine ning õppis katoliku kiriku internaatkoolis. Poiss paljastas politseile, et preestrid kasutasid teda seksuaalselt ära.

Ajakirjanik Dohmen leidis lisaks Heithuisi juhtumile veel üheksa sellist kastreerimist.

«Tegemist on juhtumitega, mille juures ei ole ohvriks langenute nimesid. Küsimus on nüüd selles, kas need tollased lapsed, kes nüüd on vanad mehed, soovivad oma loo päevavalgele tuua,» sõnas ajakirjanik.

Heithuis hukkus 1958. aastal autoõnnetuses. See oli kaks aastat pärast seda, kui ta 20-aastaselt kastreeriti.

Heithuisi juhtumi järgselt mõisteti kaks preestrit süüdi. Politsei paigutas ohvri esialgu katoliku kiriku psühhiaatriahaiglasse, sealt edasi viidi ta aga riigihaiglasse.

Kohtudokumentides seisab, et Heithuis «kastreeriti ta oma nõusolekul».

Ajakirjanik Dohmenile selle juhtumi kohta andmed edastanud allika sõnul kasutas katoliku kirik kastreerimist homoseksuaalsuse raviks, kuid ka nende karistamiseks, kes preestreid seksuaalses vägivallas süüdistasid.

79-aastase Cornelius Rogge sõnul tundis ta Heithuiside perekonda ning suhtles Henk Heithuisiga. Rogge kinnitusel oli mees kastreeritud.

Möödunud aasta detsembris jõudis Hollandi katoliku kirikus aset leidnud seksuaalvägivalla juhtumite uurija Wim Deetmanini 1800 juhtumit, mis olid aset leidnud alates 1945. aastast.

Dokumentides seisab, et katoliku kiriku esindajad ei teavitanud vanemaid laste kastreerimisest.

Arvatakse, et Heithuisi juhtumiga oli kursis ka Hollandi endine peaminister Vic Marijnen, kes 1956. aastal juhatas Gelderlandis katoliku kiriku internaatkooli, kus leidis aset laste seksuaalne ärakasutamine.

Tema sekkumise tagajärjel pääsesid lapsi ära kasutanud preestrid vanglakaristusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles