USA kartus: Londoni olümpia võib tekitada leetriepideemia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetritele iseloomulik nahalööve
Leetritele iseloomulik nahalööve Foto: Wikipedia.org

USA haigustekontrolli keskuse (CDC) arvates võivad Londoni olümpiamänge külastavad ameeriklased seal nakatuda leetritesse ning selle haigusega USAs leetriepideemia tekitada.

Võimud soovitavad olümpiamänge külastavatel USA kodanikel end enne vaktsineerida, kirjutab The Telegraph.

USA haigustekontrolli keskuse arvates on leetriepideemiad Euroopas üsna tavalised.

Asjatundjate sõnul võivad haigusepuhangu USAs tekitada ka need ameeriklased, kes külastavad 2016. aastal Euroopa jalgpalli meistrivõistlusi Ukrainas ja Poolas.

«Haigused ei tunne piire. Näiteks Ukrainas on praegu laiaulatuslik leetriepideemia. Oleme mures ameeriklaste pärast, kes külastavad Londonis toimuvaid olümpiamänge ning enda teadmata nakatuvad ise ning nakatavad teisi,» sõnas CDC esindaja Rebecca Martin.

2011. aastal registreeriti Euroopas 26 000 leetritesse haigestumise juhtumit. USAs oli möödunud aastal sellesse haigusesse haigestumise juhtumeid vaid 214.

Ekspertide sõnul oli  varem USAs keskmiselt 50 leetritesse haigestumise juhtu aastas, kuid ameeriklased on hakanud üha enam Euroopat külastama ning selle tõttu on haigestumine kasvanud.

USA tervishoiusüsteemile läheb iga leetritesse haigestumise juhtum maksma 160 000 dollarit. Igast kolmest haigestunust üks vajab pikaajalist haiglaravi.

Enne kui USAs hakati leetrite vastu vaktsineerima, nõudis see haigus aastas 3000 – 5000 inimese elu.

Leetrid on piisknakkusena leviv viirushaigus, mille puhul tekib kurgu ja silmade põletik ning iseloomulik nahalööve. Peiteperiood kestab 10 – 15 päeva, pärast seda tekib palavik.

Haigus levib piisknakkusena ja on väga nakkav. Haige on nakkusohtlik juba 4-5 ööpäeva enne ja kuni viis päeva pärast lööbe teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles