Testosteroon teeb mehed naljalembesemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed nalja viskamas ja naermas
Mehed nalja viskamas ja naermas Foto: Reuters / Scanpix

Teadlaste sõnul on meeste parema huumorimeele allikaks hormoon testosteroon, muutes nad naistest naljalembesemaks.

Professor Sam Shusteri arvates teevad mehed rohkem nalja ja nende naljad on naiste naljadest agressiivsemad, kirjutab BBC.

 

Shuster tegi katse, kus üle 400 mees- ja naissoost isiku said jälgida tema sõitmist üherattalise tsirkuserattaga linnatänaval.

 

«Naised tegid kannustavaid ja ergutavaid märkusi. Mehed seevastu pilkasid. Eriti agressiivsed oma pilgetega olid nooremad mehed,» ütles uurija.

 

Shuster jätkas, et varasemad uuringud on näidanud naiste ja meeste erinevat huumorikasutust ja suhtumist huumorisse.

 

«Mehed kasutavad huumorit rohkem ja nende naljad on agressiivsemad. Agressiivsust omakorda seostatakse meeshormooni testosterooniga. Meeste karmid naljad tekivad testosterooni poolt põhjustatud agressiivsuse pinnalt,» selgitas Shuster.

 Ta jätkas, et suur osa katsealustest reageeris verbaalselt tema kohmakale sõitmisele üherattalise tsirkuserattaga.

 

«Väga vähe naisi tegi olukorra kohta naljakaid märkusi, samas kui 75 protsenti meestest leidis olukorras koomikat. Paljud hüüdsid, et kas ma olen ühe ratta ära kaotanud,» selgitas uurija.

Ta jätkas, et ainult rattasõidu koomilise olukorraga ei saa meeste reageeringuid selgitada.

«Arvan, et kehakeemia, eriti testosteroon, mängis suurt rolli. Noorte meeste naljad olid agressiivsed ja mõnitavad. Vanemad mehed seevastu käitusid natuke juba naistega sarnaselt, nad viskasid vähem karmi nalja,» selgitas teadlane.

Shusteri arvates mõjutavad nais- ja meeshormoonid seega huumorimeelt.

«Teismeliseeas kujuneb poistel välja agressiivsus ja hiljem suunatakse see naljavormi. See annab meestele võimaluse oma agressiivsust ühiskonnas aktsepteeritud kujul väljendada. Agressioon peidetakse naljade taha,» sõnas Shuster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles