Teadlased jõudsid fantoomjäsemete valu saladuse jälile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased jõudsid fantoomjäsemete valu saladuse jälile
Teadlased jõudsid fantoomjäsemete valu saladuse jälile Foto: SCANPIX

USA California ülikooli teadlased jõudsid fantoomjäsemetes valu tundmise saladuse jälile.

Nad avaldasid väljaandes Neurocase artikli, milles kirjeldavad ühe naise juhtumit, kelle üks käsi oli juba sündides vigane, edastab Helsingin Sanomat.

Teadlaste sõnul viitab see ilming sellele, et inimese ajus on informatsioon, mis võimaldab jäset tunda ka siis kui jäset tegelikult ei ole.

Juhtumis pöördus 58-aastane naine fantoomjäseme valude tõttu arsti poole. Ta parem käsi oli juba sündides vigane. Tal oli vaid kolm sõrme ja poolik pöial.

18-aastaselt sattus see naine autoõnnetusse, mille tagajärjel talt parem käsi amputeeriti. Pärast seda hakkas naine tundma fantoomkätt, mille olid kõik viis sõrme, kuid tavapärasest lühemad.

35 aastat hiljem uurisid seda naist professor V.S. Ramachandran ja teadlane Paul McGeochin. Naine tundis, et ta fantoomsõrmed on ebatavalises asendis ja sõrmeotsad puutuvad kokku. See tekitas naisele väljakannatamatut valu.

Teadlased tegid naisega illusioonikatse peeglite abil, mis näitasid, nagu oleks naisel amputeeritud käe asemel terve käsi alles.

Naine oli sellises katses kaks nädalat. Lõpuks oli ta võimeline fantoomsõrmi liigutama ning valu kadus.

Ka nägi ta nüüd, et kõik viis fantoomsõrme olid tavapärase pikkusega.

Uurijate arvates näitas see juhtum, et inimese ajus on pilt sellest, milline käsi välja näeb ja milline on käe tunnetus.

Kui naine nägi amputeeritud käe asemel normaalset kätt, salvestas aju selle ning naisel tekkis terve olemasoleva käe tunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles