Hiired jõudsid viikingite abil Islandile ja Gröönimaale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingite laevad viisid hiiri Islandile ja Gröönimaale
Viikingite laevad viisid hiiri Islandile ja Gröönimaale Foto: SCANPIX

Briti Yorki ülikooli arheoloogide ja geneetikute sõnul olid 10. – 11. sajandil viikingite röövretkedel kaasas ka «jänesed».

Viikingite laevade pardal olid koduhiired, kes jõudsid Islandile ja Gröönimaale, kus nende järglased elavad tänapäevalgi, edastab Daily Mail.

Teadlased võrdlesid tänapäeva hiirte DNAd arheoloogilistest leiukohtadest leitud hiirtejäänustelt võetud DNAga.

Analüüs näitas, et Mus musculus domesticus jõudis neile saartele viikingite laevade abil kas Norrast või põhjas asuvatelt Briti saartelt.

Uurijad võtsid Islandi üheksas paigast elavatelt hiirtelt DNA näiteid. Uurimine näitas, et tegemist on viikingite rüüste- ja uurimisretkede ajal sinna jõudnud hiirte järeltulijatega.

Hiired jõudsid viikingite abil ka Gröönimaale.

Samas aga ei leitud Norra hiirte geene Põhja-Ameerikast Newfoundlandilt, kuigi on teada, et viikingid jõudsid ka sinna.

«Mitokondriaalne DNA võimaldab vaadata aegade taha. See DNA antakse edasi emaliini pidi. Varem on selle abil uuritud inimliine, kuid meie kasutasime seda ka koduhiire puhul,» selgitas uuringut juhtinud teadlane Eleanor Jones.

USA Cornelli ülikooli uurija Jeremy Searle lisas, et viikingite jõudmist Islandile ja Gröönimaale saab kinnitada koduhiirte abil, kuid Newfoundlandile jõudmine ei ole nii kindel, sest sealsed hiired on oma geneetikalt erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles