Eesti ainus naiskorstnapühkija: mu amet on fantastiline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstnapühkija
Korstnapühkija Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti ainsa naiskorstnapühkija Francesko Leego sõnul on tema amet fantastiline.

Kui Leego korstnapühkijate  koolituse läbis ja kutsetunnituse  sai, ei tohtinud ta  alguses formaalselt korstnapühkijana töötada, kirjutab ajakiri Naised.

 

Seadus oli siis veel nimelt selline, mis keelas naisterahval selle musta ja ohtliku ameti pidamise.

 

Francesko on nüüdseks  kutsetunnistuse auga ära teeninud ning seda tööd teinud professionaalselt viis aastat. Tema püsikliendid teavad ja tunnevad teda.

 

Kui vaja, võitleb naine selle eest, et korstnapühkijate liidu need meesliikmed, kelle halba tööd  tuleb pidevalt ümber teha, endale uut ametit hakkaks valima.

 

Meeste seltskonnas oskab Francesko end hästi maksma  panna ja valskust  ning lohakust ei salli.

 

«Korstnapühkija amet on fantastiline. See annab nii palju kogemusi  juurde, see ei ammenda ennast kunagi, kogu aeg midagi uut: korstnad-küttekolded uuenevad, erinevad ahjustiilid, ehitamise viisid. Ma tunnen juba ära  mitmete pottseppade käekirja,» sõnas naine.

 

Francesko Leegol on olnud väga palju erinevaid ameteid, kuid siis jäi talle silma tööhõiveameti koolitus, mis pakkus võimalust korstnapühkijaks õppida.

 

«Tahtsin midagi jäävat. Korstnapühkijaamet, mida tööhõiveamet pakkus, tundus ahvatlev ja huvitav,» nentis naiskorstnapühkija.

 

Francesko võõraid elamisi ei piilu ja ei vaata, kuidas inimesed elavad.

 

«Mina inimeste kodusid ei passi. Küll aga mäletan ma detailselt erinevaid koldeid. Ma võin ka tükk aega hiljem öelda, kus lõõris oli missugune probleem,» lausus naine.

 

Naise sõnul on põikpäised inimesed tema töö juures kõige raskem probleem.

 

«Muudkui õpetavad ise ja räägi palju tahad, nad ei saagi aru, et  on tarvis õige küttega õigesti kütta. Topitakse ahju  kõiksugu rämpsu  ja siis veel õigustatakse ennast sellega, et tuba läheb ilusasti kuumaks,» selgitas naine.

 

Koos korstnapühkijaametiga on naine juurde saanud hea omaduse.

 

«Kui ma varem olin väga tagasihoidlik, siis nüüd olen enesekindel. Ei tegele saja asjaga korraga, sest amet ise on nii mitmekülgne,» selgitas naiskorstnapühkija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles