Kirurgid eemaldasid neeru tupe kaudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerudoonor Kimberley Johnson, kelle neer eemaldati tupe kaudu
Neerudoonor Kimberley Johnson, kelle neer eemaldati tupe kaudu Foto: Rob Carr/AP

USAs Baltimore`is tegid kirurgid operatsiooni, milles eemaldasid doonorneeru tupe kaudu.

John Hopkinsi ülikooli meditsiiniosakonna sõnul paranevad nii neeru loovutanud 48-aastane Kimberley Johnson kui ka neeru saanud 23-aastane Jennifer Gilbert hästi, kirjutab AP.

Arstide sõnul vähendab tupe kaudu tehtav lõikus mitmeid riske ning paranemine on kiirem.

Transvaginaalset neerueemaldust on varem tehtud ainult vähihaigete või mitte funktsioneerivate neerude puhul.

John Hopkinsi haigla sõnul on see esimene kord, mil terve neer on eemaldatud tupe kaudu.

Operatsioonist jäi Johnsonile ainult üliväike arm nabale.

«See operatsioon oli peaaegu valutu ning sellest ei jäänud sellist armi nagu Jenniferi isale, kes 12 aastat tagasi oma tütrele neeru loovutas,» sõnas organidoonor.

Jennifer Gilberti neerud hävitasid mitmed rasked infektsioonid, mida ta lapsepõlves põdes. Teist neeru vajas ta sellepärast, et ta organism tõrjus lõpuks esimese.

Ajalehe turundusjuhina töötava Johnsoni sõnade kohaselt oli ta võimeline voodist tõusma juba samal päeval, mil operatsioon oli.

John Hopkinsi ülikooli gastroenteroloogiaosakonna juhi Anthony Kalloo kinnitusel on uuel operatsioonitehnikal mitu eelist.

Kalloo lisas, et maailmas on selliseid operatsioone tehtud umbes 300, kus enamjaolt on haige pimesool eemaldatud kas tupe, jämesoole  või suu kaudu.

Samas on sellel operatsioonil ka vastaseid, sest näiteks happelised maomahlad võivad kehaõõnesse sattuda. Samuti arvatakse, et organismis olevad pisikud võivad nakatada eemaldatavat doonororganit ning jõuavad koos sellega teise isiku organismi.

Johnsonilt neeru eemaldanud kirurgide kinnitusel võtsid nad kasutusele kõik ettevaatusabinõud, et nakatumist ja muid probleeme ei tekiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles