Video: Päikese juures nähti müstilist planeedisuurust objekti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese juures nähti müstilist planeedisuurust objekti
Päikese juures nähti müstilist planeedisuurust objekti Foto: Youtube

USA kosmoseagentuuri NASA kosmoseteleskoop leidis selle nädala esmaspäeval Päikese juurest müstilise planeedi suuruse objekti.

Uurijate sõnul jäi mulje nagu oleks see objekt end Päikesel kütusega varustanud, edastab foxnews.com.

Tume objekt on Päikese taustal hästi nähtav, kadudes lõpuks kosmosesse.

Youtube`i riputatud videolt on tekitanud objekti kohta spekulatsioone.

NASA sõnul ei ole tegemist mõne kosmilise «külalisega» või et Päikesest oleks mingi uus planeet välja kerkinud.

Tegemist olevat Päikesel tekkivate filamentide ehk niitidega, mis välja paiskuvad ja kosmosesse kaovad. Neid seostatakse ka protuberantsidega.

Teadlased ei tea täpselt, kuidas need struktuurid tekivad. Päikeselt pärinevad tumedad objektid on jahedamad, kui ülejäänud Päikese pind.

«Need niinimetatud filamendid näivad tumedad, kuna nende temperatuur on madalam. Tähelepanelikult vaatamisel on näha, et tegemist on keraja objektiga, millel on nagu saba taga,» selgitas NASA astrofüüsik Alex Young.

NASA esindaja kinnitas ka seda, et tegemist ei ole millegi sellisega, mis meenutaks «Star Wars» filmidest tuntud Surmatähe kosmosejaama.

Päikese magnetilise energia tsükkel tipus iga 22 aasta tagant. Päikeselaigud ehk protuberantsid on aga maksimumis iga 11 aasta järel.

Mitmete astrofüüsikute arvates jõuab Päikese aktiivsuse tippaeg kätte just 2013. aastal ning siis võib Maad tabada ülisuur kogus magnetilist energiat. Protuberantsid ehk päikeselaigud muudavad Maa magnetvälja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles