Tänapäeva tehnoloogia abil rekonstrueeriti Rooma-aegne linn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma linna rekonstruktsioon
Rooma linna rekonstruktsioon Foto: livescience.com

Tänapäevast tehnoloogiat, magnetomeetrit appi võttes rekonstrueeriti Suurbritanniast leitud Rooma-aegne linn.

Arvutirekonstruktsioonil on näha, et tänapäeva Norfolki aladel asunud linnas oli tänavatevõrgustik, templid, saunad, oma veesüsteem ja amfiteater, vahendab LiveScience.

Venta Icenorum nime kandnud linna jäänused avastati 1928. aastal Briti õhujõudude poolt, kui nad tegid seal aerofotosid.

Esimest korda avaldati maapinda mattunud linna piirjooni näitavad fotod 4. märtsil 1929. aastal ajalehes The Times.

Nüüd võtsid teadlased linnajäänuste uurimisel abiks magnetomeetri, mis mõõtis seal magnetvälja ja selle muutusi. Uurijad said kinnitust varasematel aerofotodel nähtu ja väljakaevamistel saadud informatsiooni kohta.

«Magnetomeeter aitab varasemast täpsemini tuvastada, kus maapõues ajaloolised väärtused peidus.Tulemused ületasid meie ootusi. See pole liialdus, kui ütlen, et uus uuring aitas meil luua parema pildi sellest linnast,» sõnas Nottinghami ülikooli teadur Will Bowden.

Ta lisas, et roomlaste linn asub kohaliku hõimu ikeenide maadel, kelle kõige kuulsam esindaja oli roomlaste vastu esimesel sajandil p.kr. mässu tõstnud kuninganna Boudica.

Teadlaste arvates aitas linna pikaajalisele säilimisele kaasa see, et selle lähedale kerkis keskajal Norwich. Selle Rooma linna jäänuseid ei kasutatud ehitusmaterjalina ja ka selle peale ei ehitatud midagi, see lihtsalt kattus mulla ja taimestikuga.

Teadlaste sõnul said nad kinnitust, et Venta Icenorum kuni 9. sajandini p.kr. tähtis keskus.

«Varem olime arvamusel, te koos roomlaste lahkumisega Briti saartelt 5. sajandil p.kr. lakkas ka see linn olemast. Tegelikult linn eksisteeris edasi,» selgitasid uurijad.

Uurijad lisasid, et pärast roomlasi elasid selles linnas saksid. Sellele viitavad ka väljakaevamistel leitud kaks sakside surnuaeda ja mündid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles