Astronaute ohustavad aju- ja silmahaigused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronaute ohustavad aju- ja silmahaigused
Astronaute ohustavad aju- ja silmahaigused Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et rohkem kui üks kuu kosmoses missioonil olevaid astronaute ohustavad aju- ja silmahaigused.

Uurijate sõnul võivad pikemad kosmosemissioonid raskeid haigusi kaasa tuua, kirjutab Yahoo News.

Teadlased uurisid magnetresonantsskaneeringu abil 27 astronauti, kes keskmiselt olid 108 päeva kosmosemissioonil olnud kas siis süstikus või Rahvusvahelises kosmosejaamas.

Süstikumissioonid kestsid tavaliselt paar nädalat. Rahvusvahelise kosmosejaama missioonid aga võivad venida üle kuue kuu.

Tulevikus plaanitavate Marsi missioonide kestus võib ulatuda aga 1,5 aastani.

Teadlased leidsid astronautidel, kes veetsid kosmoses rohkem kui ühe kuu mitmesuguseid vaevusi, mis sarnanesid sündroomile, milles koljusisene rõhk on suurenenud.

Leiti ka, et 33 protsendil astronautidel oli kogunenud nägemisnärvide juurde liigset koevedelikku. 22 protsendil oli aga silma siseosa põletikuline.

11 protsendil astronautidest täheldati muutusi nägemisnärvides, hormoonitasemes ja hüpofüüsis.

«Astronautidel tekivad sarnased sümptomid nagu on idiopaatilise koljusisese hüpertensiooni korral. Skaneering paljastas, et ajus ja silmades tekkivad häired on need, mis takistavad väga pikaajalisi kosmosemissioone,» selgitas Texase ülikooli meditsiinikolledži uurija Larry Kramer.

Ta lisas, et NASA käivitas uuringu, millega püütakse missioonidega kaasnevaid tervisehäireid astronautidel kindlaks määrata ning nendega toime tulemiseks ravimeetodeid välja töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles