Paapua Uus-Guineas tehti nõiast hakkliha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paapua Uus-Guineas tehti nõiaks tembeldatud mehest hakkliha
Paapua Uus-Guineas tehti nõiaks tembeldatud mehest hakkliha Foto: AFP / Scanpix

Paapua Uus-Guineas kaotas elu nõiaks tembeldatud mees ja ta raiuti võsaraiumisnugadega üliväikesteks tükkideks.

Kohalike sõnul kasutas mees nende peal musta maagiat, kirjutab Daily Mail.

Jubedat vaatepilti pealt näinud arsti Kauve Pomati sõnul on kaugemates maapiirkondades sellised juhtumid tavalised ning nõidadekartus osa inimeste igapäevaelust.

«Seal on tavaline, et nõidu tohib maha lasta, üles puua, neljaks tõmmata ja  tulle visata,» selgitas Pomati.  

40-aastane John Ogono mõisteti kohaliku kohtu poolt surma ning kõigi silme all raiuti tükkideks.

«Pärast Ogono tapmist oli selles külas kaks-kolm päeva haudvaikus. Õhust oli tunda, et seal on midagi traagilist toimunud,» meenutas arst.

Mees ei suutnud kohtus tema vastu fabritseeritud süüdistusi ümber lükata ja nii veeti ta pärast kohtuotsuse ettelugemist kohtusaalist välja ning löödi lähedal asuvates põõsastes maha. Ta keha raiuti lõpuks väikesteks tükkideks, nähes välja nagu hakkliha.

Hiljem korjasid külaelanikud mehe jäänused kokku ja matsid maha.

Arst lisas, et ta püüdis hullunud massi maha rahustada ja Ogono elu päästa, kuid see ei õnnestunud. Arstil õnnestus siiski ühe teise nõidumises süüdistatu elu päästa.

Seda meest piinati nugadega ja kuuma rauaga, kuid ta jäeti rahule, kui arst lubas piinajatele suure summa raha ja kaks siga.

«Ma olin kohalike julmusest šokis, ma ei suutnud magada ega süüa. Isegi hiljem tekitab see minus külmavärinaid,» lisas Pomati.

Kuigi Paapua Uus-Guines on püütud vanu uskumusi välja juurida ja inimesi harida, on maapiirkondades nõidadesse uskumine ikka veel väga tugev.

Kõige levinumaks kaetamise viisiks peetakse seda, kui kellelegi on nõiutud taim või leht padja alla pandud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles