Kaja Wunder: Eesti modellindus on kui nali

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Wunder on üks vähestest, kes on jaganud moelava supermodellidega.
Kaja Wunder on üks vähestest, kes on jaganud moelava supermodellidega. Foto: Mihkel Maripuu

Täna astub Eesti televaatajate ette Kanal 2 saates «Eesti tippmodell» Kaja Wunder, üks vähestest eestlannadest, kes jaganud moelavasid maailma tippmodellidega.


Kaja on sündinud 1968 Tallinnas, lõpetanud Tallinna 2. keskkooli ning õppinud kolm aastat TPIs informaatikat.

Ta on 183 cm pikk ja tähemärgilt Kaljukits.

1986. aastal sõlmis abielu kümnevõistleja Marko Vunderiga, 1987.aastal sündis neile tütar Johanna.

1990. aastal asus ta elama Stockholmi, 1993 alustas modellitööd, algul Rootsis ja Itaalias, 1993 Pariisis ja 1996 Londonis modelliagentuuris Models 1.

Hetkel elab Londonis, on lahutatud. Kaja korraldab Londonis glamuuriüritusi The Button Club nime all. Sinna kuuluvad kombinatsioonid heategevus-ja moeüritustest, networking-üritused, stiilipeod.


Kaja, millised olid emotsioonid, kui said pakkumise saatesse Esti Tippmodell?

Minu jaoks oli see uskumatu! Hämmastas, et pakkumine just mulle tehti. Olen olnud Eestist ära 22 aastat ja pole siinmail ka eriti figureerinud. Keegi ei tunnegi ju mind! Esmalt kartsin kas saan hakkama, sest eesti keel on ununenud, räägin seda väga harva ja mul on aktsent ning ma pole kindel kas see eestlastele üldse meeldib. Aga peale pisukest kaalumist sähvatas, et miks ka mitte. See on ju põnev! See on minu jaoks väljakutse!  

Sinu suurim hirm seoses saatega?

Kardan võib-olla vaid seda, et Eesti Tippmodelli hakatakse võrdlema Ameerika Supermodelli versiooniga.

Aga palun võrdle ka ise Tyra Banksi originaalversiooni siin just purki pandud Eesti Tippmodelliga.

Pole vaja karta, et tuleks mingi kodukootud Eesti versioon. Kindlasti on meil tehtugi   glamuurne. Aga kuna saadet tehakse Eestis, siis tuleb kindlasti jälgida kuidas eestlased selle vastu võtavad ning vajadusel järgmiseks hooajaks korrigeerida. Juhul muidugi, kui see on piisavalt edukas, et oleks põhjust tuleval hooajal jätkata.

Kindlasti leidus palju kohalikke kaunitare, kes oleks soovinud sinu asemel saatejuhina särada. Kadedad teritavad ilmselt juba hambaid. Kommijad kisuvad sind varsti ribadeks. Kas näed sellest õudusunenägusid?

Mina jäin ja jään õnneks kõigest sellest kõrvale. Ma ei teagi Eesti kohalikest kaunitaridest eriti midagi. Nende nooled lendavad minust mööda. Tegin kõike nii hästi kui sain ja andsin endast parima. Mulle ei lähe korda see väikese küla klatš.

Kas oled ise klatšipisikust prii?

Tegelikult vahet pole, olen ma Londonis või Tallinnas, mulle ei meeldi üldse klatšida. Sellest tuleb vaid peavalu. Ma püüan enda poolt mitte lisada maailma halba vibe`i. Las muud põevad seda haigust, kui tahavad.

Ütle siis palun kadedatele, miks just sina oled sellele ihaldusväärsele saatejuhi kohale parim?

Tuletan kõigile meelde, et Eesti Tippmodelli ei otsitudki väga noort saatejuhti. Pigem püüti leida inimene, kes on olnud modellinduses tegev. Kes on pöörelnud modellimaailma karusellis ka väljapool Eestit. Kellel oleks piisavalt kogemusi, mida noortele modellihakatistele edasi anda.  

Mina olen üks vähestest, kes on kõndinud maailma catwalkidel koos supermodellide Tyra Banksi, Caludia  Shifferi, Linda Evangelista, Cindy Crawfordi ja Elle MacPhersoniga.
Tol ajal, kui mina alustasin modellikarjääri, polnud eesti modellidest välismaal lõhnagi. See oli superstaaride aeg modellinduses. Modellid olid karakteriga, iseloomuga, väljakujunenud tüpaažiga, meeletult ilusad. 

Tänapäeval otsitakse tüdrukuid, kes on nagu valge leht, millele saab hakata alles jooni tõmbama. Ei otsita enam täiuslikke iludusi nagu toona, kui mina modellindusse sukeldusin. Ning seega on see meeletu kogemustepagas, mida võin lahkelt jagada nüüd ka noortele rahvusvahelistele moelavadele pürgivatele eestlannadele.  


Kui saade Eestis jooksma hakkab oled sina Tallinna pori oma kontsadelt juba pühkinud. Kas hakkad saate käekäiku jälgima siiski ka Londonist?

Ikka jälgin pisut, aga kindlasti ei tule ma pingsalt jälgima saadet kommenteerivate isikute  sõnavõtte. Ma lihtsalt ei lange nii madalale.


Milline oli sinu vibe saate teiste staar-žüriiliikmetega?

Me saime omavahel hästi hakkama. Kõigil on loomulikult nii häid, kui ka halbu päevi, kuid lõppkokkuvõttes oli meil väga lõbus.

Niipalju võin paljastada, et põhikohtunikest moodustus siiski kaks leeri. Oleme kõik väga erineva tausta ja temperamendiga väljakujunenud isiksused. Mina olin lõpuks kamraad fotograaf  Toomas Volkmanniga. Vaatasin tüdrukuid modelli mätta otsast ja Volkmann teritas oma teravat fotograafisilma.  

Margit Jõggeril oli hoopis teine vaatenurk, kuna ta on müünud tüdrukuid nii palju välismaale ning hindas seega pigem tütarlaste läbilöögivõimet laias maailmas. Jõgger lõi kampa Arne Niiduga, kelle ampluaa on stiilitunnetus.  

Aga žüriilaua taga oli siiski alati viis inimest. Igas saates on ka üks külaliskohtunik ning lõpuks jõudsime kõiki žüriiliikmeid rahuldavate lahenditeni.

Margit Jõgger peab end Eesti modellinduse suurimaks korüfeeks. Mis sina sellest arvad?

Arvan, et Eesti mastaabis modellindus on nagu nali. Samas pean tunnistama, et Eestis on väga kihvtid disainerid, aga turg on liiga väike. Loomulikult on Eestis palju ilusaid tüdrukuid. Margit oskab neid tõesti edasi müüa, sest tal on selle peale silma ja tal on modelliturul kindlasti ka vedanud.

Kes teist olid kurjad kohtunikud, kes leebemad?

Mina olin nagu valge šokolaad. Ma ei olnud kuri, aga olin õiglane. Püüdsin ka enda ego vähendada ja lasta tüdrukutel särada. Margit Jõgger oli oma väljaütlemistes kordi sõnakam, kuid targalt aus.



Oled Tallinnas olles väisanud ka kohalikke moešõusid. Milline mulje on jäänud Eesti modellidest?  

Eesti modellid armastavad eksponeerida vaid iseennast, mitte müüa moodi, mis neile selga on pandud. Eesti modell püüab laval olla üliseksikas, et kõik vaid teda märkaks, tühja sest brändist. Aga see pole õige. Modelli ülesanne on müüa disaineri loomingut, mitte ennast.

Võib-olla lõi hoopis mõni saates osalenud modellihakatis sind pahviks?

Mul olid tõesti omad lemmikud. Väga andekad tüdrukud. Väga, väga noored tüdrukud, kes olid äärmiselt tublid ja kelle ees võiks maailma moelavad vabalt valla olla.  

Millal on liiga hilja alustada modellikarjääri?

Mina alustasin modellindusega 24selt. See on küllaltki hilja. Samas arvan, et modellikarjääri pole kunagi liiga hilja alustada, kui sul on tahtmist ja sa oskad ennast müüa. Nii ei tohi mõelda, et 24 ja kõik on läbi. Tegelikult elu alles algab 25selt. Enne on nagu kerge harjutus ja enda tundma õppimine.

Teisalt on see vanus tänapäeval siiski probleemiks. Agentuurid kardavad, et tüdruk võib selles eas juba abielluda või lapsi soovida ning neid on seepärast riskantne müüa. Nad kardavad, et raiskavad sellises vanuses tüdrukutega ainult aega ja raha.

Seepärast  otsitaksegi hästi noori, sest neid on võimalik pikemalt ekspluateerida. Hilisemas vanuses modell peab rohkem higi ja pisaraid valama, et ägedas konkurentsis ellu jääda.

Kas ka saates oli analoogseid probleeme. Mõni tüdruk oli  teie jaoks juba liiga vana?

Minul sellega probleemi polnud. Aga Jõggeril seevastu küll. Pidin pidevalt rõhutama, et mina  alustasin oma karjääri 24selt ja tegin modellitööd ka veel 30ndates. Margit jahtis modelle, kes ei oleks ainult ühe hooaja tähed.

Millised saakloomad siis lõpuks sõelale jäid ja saatesse pääsesid?  

Otsisime ja leidsime erinevaid tüpaaže. Kujutage ise endale ette tüdrukuid, kes on tulnud kuskilt külast. Ta on nagu puhas rikkumata materjal, keda tuleb õpetada riides käima, ennast presenteerima, enda eest hoolitsema…

Pidime lõpuks valmis küpsetama tüdrukud, kes oskavad olla laval head, reklaamis head, moefotol head… See on väga keeruline, aga me andsime endast parima ja usume et ka televaataja jääb rahule.

Panime noored kogenematud tütarlapsed olukorda, millega modellid tegelikult ka välismaal esimesena kokku puutuvad. Ühiselu tagasihoidlikes tingimustes, üksteisega harjumine suures pundis, konkurents – see kõik on karm, aga aus.  

 

Mida annab saade televaatajale?

Me tutvustame suuremale massile Eesti moetööstust – disainereid, make-up artiste, fotograafe  – anname neile võimaluse särada. Tavaline inimene ei teagi sellest eluvaldkonnast midagi. See on pälvinud häbematult vähe tähelepanu Eestis.  

Näiteks oli ka modellide casting üks suurimaid, mida Eesti on eales kunagi tehtud. See aeg ja ressurss, mis saate tegijatel sellele kulus oli metsik. Terve Eesti kammiti läbi ja pöörati pahupidi.
Ja kui tüdrukud näevad, kui tore saade sellest lõppkokkuvõttes tegelikult tuli, siis järgmine hooaeg läheb kindlasti meil juba libedamalt.


Nüüd on see kõik peaaegu juba läbi. Kuidas saatetiim sinuga rahule jäi?

Loodan, et jäädi rahule. Isegi vaatamata sellele, et olen kaua Eestist eemal olnud ja keegi ei mäletagi mind enam. Loodan väga, et minuga oli meeldiv töötada.  

Kaja, olen tegelikult kuulnud et saate tegijad on sinust isegi väga suures vaimustuses. Miks? Mida ise sellest komplimendist arvad?
 
See johtub võib-olla minu professionaalsusest. Sellest, et ma ei lase enda egol mingeid tõkkeid teele veeretada. Keegi ei viitsi teha tööd raske iseloomuga inimesega. See on igal pool ühtemoodi.

Kui sa oled keeruline isiksus, siis lendad tiimist või ärist üsna kiiresti välja. Mul on kogemus olemas. Ole 15 aastat olnud selle masinavärgi sees.

Oskad muganduda igasse olukorda?

Oskan anda endast alati parima.

Kui pikad või väsitavad olid võttepäevad?  

Tüdrukute päevad olid kindlasti karmimad, kui žüriil. Fotosessioonid ja muu. Žürii alustas üheksast ja lõpetas kolmest, aga tüdrukute päevad jätkusid veel pikalt öösse. Neile anti väga  minimaalselt vaba aega. Žüriiliikmetel oli pigem nõuandja ja toetaja roll.


Seega oli saates osalemine sinu jaoks pigem eksootiline vaheldus?

Tegelikult küll. Avastasin enda jaoks uuesti Eesti. Pole kaks aastat siin käinud. Varemgi vaid korraks suvel ja pisteliselt jõulude paiku. Nüüd oli nii tore olla pikemalt kohapeal. Vaadata mis tegelikult Eesis toimub.

Mis siin siis toimub?

Kõik oli väga positiivne. Nägin näiteks, kui tublilt inimesed tööd teevad.

Kuidas veetsid võttepäevadest vaba aega?

Mul oli tütar siin. Sain temaga koos kvaliteetaega veeta. Tšilliseme nagu tüdrukud ikka. Käisin ema-isa juures Sakus, saunas ja suusatamas. Väljas käisime vaid korra. Sõbrad on jäänud vanaks. Keegi ei taha enam pidutsemas käia. Kes on just lapse saanud, kes on lapseootel või lihtsalt ei viitsi enam midagi teha. Tuleb tunnistada, et vanasti oli Tallinnas lõbusam.


Kas võiksid kunagi naasta Eestisse elama?

Võib-olla isegi tuleksin Eestisse, aga  poole kohaga. Londonit ma ei hülgaks. Aga kui mulle siin midagi asjalikku pakutaks, siis teeksin seda suurima rõõmuga. Vanasti, kui siin vahel külas käisin, oli mul alati kole igav. Minu jaoks ei toimunud siin midagi põnevat. Aga seekord olen avastanud uue Eesti.  

Pisut ka veel sinust. Kes on Kaja Wunder?

Positiivne ilus sportlik inimene, kes ei klatši. Olen hästi tegus. Mulle meeldib, kui pidevalt miskit toimub. Olen loov inimene. Mulle meeldib tulla välja põnevate ideedega. Mulle meeldib suhelda ainult toredate inimestega. Naudin ka loodust, vaikust ja raamatuid.

Minus on kaks Kajat. Üks on hästi seltskondlik ning teine ja kiivalt  privaatsust hoidev. Sodiaagimärgilt olen Kaljukits. Nagu Toomas Volkmanngi. Meil on isegi ühel päeval sünnipäev. Sellepärast nii hästi teineteisega sobimegi.


Kas saates osalemine oli sinu jaoks jackpot?

Mitte nii tasuv, kui Londonis töötamine. Pigem tore kogemus. Raha ei olnud primaarne.
Samas ei saa seda ka puhkuseks nimetada, sest kohati oli see väga intensiivne. Mitte jackpot vaid hull kogemus.

Vahel oli tunne nagu mind oleks visatud külma jääauku ja kästud sealt ise välja ujuda. Eesti keeles tekstide lugemine ei tulnud mul kohe välja, rääkides segunesid sõnad võõrkeelsetega, tugev aktsent, jne.   

Ka ei saanud ma vaid saatele keskenduda, sest pidin ka oma Londoni tööasjad kontrolli all hoidma. Seepärast venisid minu tööpäevad vahel 12 tunnisteks. Aga sain hakkama. Kõik see tasus lõppkokkuvõttes siiski end ära, sest kogemus, mille sain, oli vägev. Sain uuesti selgeks ju isegi oma emakeele. Kõike ei saa rahasse ümber arvestada. Tegin seda saadet suurest armastusest.



Ütle palun meie, perifeerias elavatele kaunitaridele, kes soovivad tippmodelli okkalisele teele oma tikk-kontsades tippida, miskit kasulikku, mida tasuks kõrva taha panna.

Mulle meeldib eesti noorte modellide puhul töökus. Nad näevad palju vaeva, aga tihti jääb neil siiski iseloomust vajaka. Nad on natuke liiga tagasihoidlikud ja vaiksed. Puudub salarelv, millega ruumi sisenedes panna see särama.

Aga lohutan teid, sest kõike seda saab õppida. Enesekindlust on võimalik arendada. Ja seda oli ka saates näha, milliseid uskumatuid samme tüdrukud tegid. Kuidas nad olid alguses nähtamatud ja millisteks säravateks isiksusteks nad saate lõpuks muutusid.

Kordan veelkord, et Eestis on palju ilusaid tüdrukuid. Uus värske generatsioon on kosmopoliitsem, kui see seltskond mis tekkis vahepeal 90ndate keskel. Täna on kaunid  eestlannad võimelised väga hästi maailmas läbi lööma.  Ning seepärast on ka Eesti Tippmodell vaieldamatult üks suur armastuse ja ilu missiooniga tehtud saade.



 

«Eesti tippmodell» täna õhtul kell 20:35 Kanal 2s

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles