Teadlased: pärast 2060. aastat enam rekordeid ei tule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florence Griffith-Joyner
Florence Griffith-Joyner Foto: britannica.com

Prantsuse teadlased jõudsid järeldusele, et pärast 2060.aastat enam spordirekordeid ei tule, kuna on jõutud inimvõimete piirini.

Prantsusmaa biomeditsiini  ja epidemioloogia instituudi Irmes teadlased analüüsisid alates 1896. aastast püstitatud 3 260 maailmarekordit, vahendab The Telegraph.

«Võtsime rekordid alates 1896. aastast, sest siis toimusid esimesed tänapäevased olümpiamängud,» laususid uurijad.

Nad jätkasid, et kui 19. sajandi lõpus kasutasid sportlased 75 protsenti oma võimetest, siis 21. sajandi sportlased kasutavad umbes 99 protsenti oma võimetest.

Teadlased vaatlesid uuringu tarbeks viit erinevat spordiala – kergejõustikku, jalgrattasõitu, tõstmist, ujumist ja kiiruisutamist.

«Nende viie erineva spordiala rekordid näitasid, et varsti jõutakse inimvõimete piirini,» selgitas uuringu juht Jean-François Toussaint.

Toussaint lisas, et mõningaid juba praegu kehtivaid rekordeid enam ei ületata ja need jäävad püsima.

«Arvan, et ameeriklanna Florence Griffith-Joyneri 100 meetri jooksu rekord 10,49 sekundit aastast 1988 jääb püsima,» lausus uurija.

Uurijate sõnul hakatakse tuleviku suurvõistlustel rekordite püstitamisele vähem rõhku panema, tähtsamaks muutuvad soorituse ilu ja võistlusmoment.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles