Uuring: püsisuhtes naised magavad paremini kui vallalised naised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikus püsisuhtes olevad naised magavad paremini kui vallalised naised
Õnnelikus püsisuhtes olevad naised magavad paremini kui vallalised naised Foto: SCANPIX

USA Pittsburghi ülikooli teadlaste kinnitusel magavad püsisuhtes naised paremini kui vallalised naised.

Teadlaste sõnul on õnnelikus abielus või kooselu elavate naiste uni kvaliteetsem kui vallaliste naiste oma, kirjutab foxnews.com.

«Avastasime, et rahamured, alkoholi ja kohvi joomine ning see kui sagedasti seksitakse, ei mõjuta eriti und,» selgitas uuringut juhtinud psühhiaater Wendy Troxel.

Uuring näitas, et õnnelikus partnerlussuhtes olevatel naistel on vähem unehäireid, raskusi magama jäämisel, öiseid ärkamisi, liiga varaseid ärkamisi, rahutut und kui neil naistel, kes ei ole püsisuhtes.

Tavaliselt on naistel unega rohkem probleeme kui meestel.

Troxel ja ta meeskond intervjueerisid 1938 naist. Nende eesmärgiks oli teha kindlaks, kas õnneliku abielu või kooselu mõjutab naiste unekvaliteeti.

Nad võtsid vaatluse alla ka selliseid und segavad faktorid nagu depressiooni, majandusraskused, töötuse, alkoholi ja kohvi tarbimise, lapsed ning seksuaalse aktiivsuse.

«Tulemused näitasid, et isegi pärast nende faktorite arvesse võtmist oli abielu ja suhtega rahulolu see, mis kõige rohkem und mõjutas,» selgitas Troxel.

Valgetel ja Aafrika juurtega naistel oli unega rohkem probleeme kui Jaapani, Hispaania ja Hiina juurtega naistel. Samas aga olid oma abielu või suhtega kõige enam rahul valgenahalised ja Jaapani päritolu naised.

«Õnnelik abielu või partnerlussuhe tagab naistele hea ja kvaliteetse une,» võtsid uurijad kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles