ÜLEVAADE ⟩ Millises Eesti rannas on kõige soojem vesi, kuid kõige vähem rahvast?

Elu24
Copy
Kuum suveilm
Kuum suveilm Foto: Urmas Luik

Ilm läheb aina soojemaks ja mis oleks parem koht kuuma ilmaga aja veetmiseks kui rand. Elu24 kogus kokku andmed, et selgitada välja, millises rannas on kõige soojem vesi.

Keskkonnaagentuuri sünoptik Kairo Kiitsak teatas eelmisel nädalal ühismeedias, et on oodata 30-kraadist kuumust. «Mudelid on jõudnud üksmeelele, et nädala keskpaigas tugevneb Baltimaade kohal kõrgrõhkkond ja see avab väravad lõunast tunduvalt soojemale õhumassile, mis hakkab põhja poole levima,» sõnas Kiitsak.

Ta täpsustas, et õhutemperatuur asub tõusuteele nii Leedus, Lätis kui ka Eestis. «Jaanide ajaks on ilm juba suviselt soe. Eesoleva nädala lõpuks näitavad praegused mudelarvutused isegi 30-kraadise kuumuse võimalust.»

Selleks, et mõnusaks jahutuseks parim koht leida, oleme pannud kokku väikse ülevaate, milles selgub, kus on kõige soojem vesi ujumiseks. 

Kauksi rand

Kauksi rannas on hetkel 34 kraadi sooja ning veetemperatuuriks on mõõdetud lausa 27 kraadi. See on aga ka üsna rahvarohke rand, eile õhtul viibis seal umbes 1500 inimest. «Kauksi rannas oli rekordarv rahvast. Parkimiskohta pole,» teatas Elu24 lugeja Maria laupäeval toimetusele. «Rääkisin rannavalvega ning sain teada, et nii metsikut rahvamassi pole varem olnudki. Kõik parklad on täis,» ütles naine.

Kauksi rand.
Kauksi rand. Foto: Erakogu

Kuressaare rand

Kuressaare rannas on küll vähem soojakraade (29), kuid veetemperatuur on sama, mis Kauksi rannas. Pühapäeva õhtul viibis rannas umbes 80 inimest, mis on oluliselt vähem kui Kauksis.

Anne kanal, Harku järv, Tõrva Riiska rand, Joaoru, Pühajärv

Kõikides nendes randades näitab termomeeter veetemperatuuriks 26 kraadi. Neist kõige vähem on külastatud Riiska randa ning kõige rohkem Harku järve.

Anne kanal
Anne kanal Foto: Kristjan Teedema

Paala järv, Põlva paisjärv, Sillamäe rand, Viljandi järv

Neis randades on veetemperatuuriks 25 kraadi. Kõige vähem on rahvast olnud Põlva paisjärve ääres ning kõige rohkem Sillamäe rannas.

Põlva paisjärv
Põlva paisjärv Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti randadest kõige rohkem on külastatud Pirita randa. Pühapäevaõhtuse seisuga oli rannas ligikaudu 5000 inimest. Küll aga on Pirita rannas kõige külmem vesi (18 kraadi) ning hetkel lehvib ilmajaam.postimees.ee andmetel seal lilla lipp, mis tähendab, et vees on reostus ning ujumine pole soovitav.

Teist ja kolmandat kohta jagavad Pärnu ja Stroomi rand, kus käis pühapäeva õhtul umbes 3000 inimest. Nendes randades on aga veetemperatuur veidi soojem kui Pirital – Pärnus 24 kraadi ja Stroomi rannas 22 kraadi. Ent Stroomi rannas lehvib ilmajaam.postimees.ee andmetel sama lipp, mis Pirital.

Sellest, mis toimub Eestimaa erinevates randades, saab ülevaate rannakaameratest. Vaata Tallinna randades toimuvat reaalajas SIIN ning Pärnu, Narva ja teisi randu SIIN.

5 näpunäidet, kuidas kuuma ilmaga toime tulla

Kuumus ei ole probleem, kui püsida siseruumides ja lülitada sisse konditsioneer, kuid mida teha siis, kui seda võimalust pole?

Nipp 1: Hoidke aknad päeval suletuna ja avage need öösel, kui temperatuur on langenud.

Tehke oma tuba pimedaks ruloode ja kardinatega, et kõrvetav päikesekuumus tuppa ei saaks. Kindlasti mitte terveks päevaks, sest see oleks halb tervisele ja enesetundele, kuid päeva kõige kuumematel tundidel on hämarus tõesti teie parim sõber. Pime atmosfäär ei ole muidugi kõige rõõmsam, kuid nii ei muutu tuba saunaks.

Nipp 2: Võimalusel vältige õue minekut kõige kuumemal ajal.

Tark on püsida kõige palavamal ajal ehk keskpäeval kodus. Kui aga otsustate, et soovite õue minna, kasutage päikesekaitsekreemi ja olge õues varjus.

Nipp 3: Kandke kergeid ja liibuvaid puuvillaseid riideid.

Kerge ja õhuke kangas on kuuma ilmaga ilmselgelt üks parimaid materjale, kuid jälgida tuleb riiete värvust. Heledad värvid peegeldavad kuumust kõige rohkem tagasi, hoides sind värskena ja jahedas. Tumedad toonid vastupidi tõmbavad päikest endasse, tekitades teile kuumust juurde.

Nipp 4: Vesi on oluline.

Vee tarbimine kuumadel päevadel on väga oluline, sest tähtis on oma keha hüdreeritud hoida. Jooge palju vett või käige tihti duši all, kuna see värskendab rohkem kui ükski kliimaseade.

Nipp 5: Lase õhul toas liikuda

Kui teil ei ole konditsioneeri, siis on palju teisigi võimalusi, kuidas kodu jahutada. Need ei pruugi olla kõige tõhusamad, kuid veidike jahutust saate ikkagi. Proovige enda kodus tekitada tõmbetuult, avades aknad maja eri külgedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles