Hirm paneb nägema, et ämblikud on tegelikkusest suuremad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglaslik hirm paneb nägema, et ämblikud on teglikkusest suuremad
Haiglaslik hirm paneb nägema, et ämblikud on teglikkusest suuremad Foto: SCANPIX

USA Ohio ülikooli uuring näitas, et ämblikekartus ehk arahnofoobia tekitab kujutluse, milles ämblikud on tegelikkusest suuremad.

Teadlaste sõnul kannatavad ämblikekartuse all umbes pooled naistest ja iga kuues mees, kirjutab Journal of Anxiety Disorders.

«Kartus ja hirm on see, mis tegelikkust moonutab. Ämblik ei pruugi üldse suur olla, kuid arahnofoobia all kannataja jaoks muutub suuremaks,» selgitasid teadlased.

Nad lisasid, et arahnofoobia puhul on mitmeid raskusastmeid, millest mõne puhul ilmnevad haiglaslikud nähud.

«Kui keegi kardab ämblikke, siis muudab ta ämblikud oma kujutuses tavaliselt suuremaks. Mida suurem on kellegi silmis ämblik, seda enam ta hirmul on. Tegemist on mõnes mõttes surnud ringiga, millest on vahel võimatu välja pääseda,» selgitas psühholoog Michael Vasey.

Ta lisas, et mõne suure ja mürgise ämbliku puhul on kartus õigustatud, kuid enamik arahnofoobia põdejatest kardab ka väga väikseid ja ohutuid ämblikke.

Teadlased otsivad uusi ravivõimalusi, kuidas inimesi ämblike ja muude loomade kartusest vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles