Rootsi saab kaks kuningannat järjest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane Rootsi kuninganna Victoria ja ta abikaasa, prints Daniel
Tulevane Rootsi kuninganna Victoria ja ta abikaasa, prints Daniel Foto: SCANPIX

Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Danieli tütrest saab tulevikus kuninganna.

Praeguse kuninga Carl XVI Gustafi järel saab kuningannaks kroonprintsess Victoria, kirjutab mtv3.fi.

Selle tõttu on Rootsil ees kahe kuninganna aeg.

Lisaks Rootsile saab naine troonipärija olla veel Hollandis, Belgias, Norras ja Taanis.

Veel 1970. aastatel oli Rootsis trooni edasi andmine naissoost pärijale utoopiline.

Kuni 1980. aastani sai Rootsi trooni pärida vaid kuningliku paari meessoost järglane. Esialgselt oli praeguse kroonprintsessi Victoria vend, prints Carl Philip troonipärija.

Troonipärimisseadust muudeti kuninga vastuseisust hoolimata. Nüüd kehtiva seaduse kohaselt saab troonipärijaks valitsejapaari esimene laps, hoolimata tema soost.

Enne väikese printsessi sündi oli Rootsi troonipärimisjärjekorras kolmas prints Carl Philip, kuid nüüd ei pruugi ta kunagi valitsejaks saada.

Bernadotte`ide suguvõsa on Rootsi troonil olnud üle 190 aasta. Nüüdisajal on kuninga või kuninganna roll enamasti tseremoniaalne.

Kuigi kuningas või kuninganna on Rootsi põhiseaduse kohaselt monarhia juht, ei ole tal tegelikult poliitilist võimu. Seadusi tagab Rootsi ühekojaline parlament, seadusi viib täide peaministri juhitav valitsus ning kohtuvõim on sõltumatutel kohtuorganitel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles