Uus kodumaine film «Vasaku jala reede» saavutas kinodes vaadatavuselt teise koha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Vasaku jala reede" esilinastus Solarises 15. veebruaril
"Vasaku jala reede" esilinastus Solarises 15. veebruaril Foto: Viktor Burkivski

Eelmisel nädalal kinoekraanidele jõudnud kodumaine film «Vasaku jala reede» osutus nädalavahetusel Eesti kinodes vaadatavuselt teiseks filmiks.

Pooleteisetunnine põnevuskomöödia, mis tehtud Eesti noorimate režsissööride Andres Kõpperi (21) ja Arun Tamme (22) poolt, räägib kaheksa erineva seltskonna käekäigust väga pingelise 24 tunni jooksul.

Musta huumoriga vürtsitatud loost liiguvad läbi paljud värvikirevad tegelased, alates Nietzschet tsiteerivatest pättidest ja reaalsustajule vee peale tõmmanud narkomaanidest kuni tavaliste, kuigi kergelt kiiksuga, noorte inimesteni välja.
 

Vaatajate poolt on film saanud sooja vastuvõtu osaliseks, vähemalt üks laupäevane seanss lõppes publiku püstitöusmisega ja müriseva aplausiga.

Eriti edukalt on film läinud ülikoolilinnas Tartus, kus Cinamoni laupäevased seansid olid välja müüdud. Kino poolt saabus sellele kiire reageering ja järgmiseks päevaks oli seansside arvu suurendatud.
 

See, et noorte poolt tehtud film noortele ja nooremeelstele inimestele meeldib, ei ole üllatuseks

Samas on filmitegijatele suure üllatusena tulnud pressi ja filmikriitikute positiivne tagasiside, mida üldiselt puhta meelelahutusena mõeldud filmide puhul ei juhtu.

Nagu Andres Kõpper ja Arun Tamm Õhtulehel antud intervjuus mainisid «olgem ausad, see film on publikule, mitte kriitikutele».

Samas... Delfi Publik kiidab ülipõnevat süžeeliini, mida oli tõeliselt nauditav jälgida, Postimees nimetab filmi väga heas mõttes «ebatüüpiliseks eesti filmiks» ja Eesti Päevaleht on välja toonud paralleele «Pulp Fictioniga».

Kommentaare filmi tempokuse ja ameerikaliku stiili kohta on teisteltki arvustajatelt, nagu «Pisut Filmijuttu» kriitikult, kes ära tabanud inspiratsiooni filmidest «Trainspotting» ja «Lock, Stock and Two Smoking Barrels».

Ning filmitegijate kummardus Quentin Tarantino «Reservoir Dogs» suunas ühes põnevas stseenis Priit Võigemasti ja Hendrik Toompere junioriga ei saa küll kellegile kahe silma vahele jääda.

Kriitikud on tunnustanud ka Eesti filmi puhul ebatüüpiliselt head muusikat ja heli, mis kõvasti filmi tempokusele ja kinoelamusele kaasa annab.

 

Muidugi on arvustajad tähele pannud ka filmi nõrku külgi

Täiesti loomulikult - noorte inimeste debüütfilmis, eriti sellises mis tehtud eesti kõige väiksema filmieelarve ja jõhkrama võttegraafikuga, neid ikkagi on.

Samas, huvitav on ka olnud kriitikute üksteisest täiesti erinev suhtumine filmi narko- ja peostseenide osas. Vanem põlvkond kriitikuid mainib neid kui kergelt ebarealistlikke ja väljamõeldud maailmas toimuvat, samas kui nooremad ütlevad, et nii need asjad (kahjuks) toimuvadki. Mine tea kellel õigus.

Aga ühes asjas on nad samal arvamusel, ehk nagu ühes arvustuses mainitud - «kes soovivad näha, kuidas käib kangete narkootikumide tarbimine ja mida see inimesega teeb, siis tasub samuti endale see pilet lunastada. Garanteeritult kaob isegi alkoholiisu üsna pikaks ajaks!»
 

Põnevuskomöödia «Vasaku jala reede» linastub Tallinnas Coca-Cola Plaza ja Solaris Kino saalides ning Tartus Cinamonis ja Ekraanis. Film on eesti keeles ja venekeelsete subtiitritega. Sellest nädalavahetusest alates saab filmi näha ka Narvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles