Delfiin? Ei, hoopis kordumatu isiksus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiin? Ei, hoopis mitte inimesest isik
Delfiin? Ei, hoopis mitte inimesest isik Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on delfiinid ja ka vaalad nii intelligentsed ja nutikad, et neid tuleks nimetada huvitavateks isiksusteks.

Samuti tuleks neile intelligentsetele mereloomadele luua oma universaalsed kaitseseadused, kirjutab news.com.au.

Sellisele järeldusele jõudsid Kanadas Vancouveris teadusorganisatsiooni American Association for the Advancement of Science (AAAS) konverentsil zooloogid, loomakaitsjad ja filosoofid.

Mereloomade ekspertide sõnul on delfiinid ja vaalad, nagu ka inimesed, isiksused, kes elavad keerulistes ja arenenud ühiskondades.

«Delfiinid ja vaalad on väga intelligentsed. Nad ei ole lihtsalt mereloomad, vaid intellektuaalselt ja emotsionaalselt arenenud indiviidid,» selgitati.

USAs Californias asuva Loyola Marymounti ülikooli eetikaeksperdi Thomas White`i sõnul on delfiinid mitte inimestest indiviidid, kelle õigusi tuleb austada.

«Kui delfiinide individuaalsust arvestada, siis neil peaks olema samasugused õigused nagu inimestel. Inimeste eetikat saab rakendada ka delfiinide puhul,» selgitas White.

Teadlased ja eetikaeksperdid loodavad, et rahvusvahelised juhid annavad välja deklaratsiooni, millega tunnistatakse delfiinide ja teiste mereloomade õigusi ning kuulutaks nende pidamise veeparkides ning kasutamise meelelahutuses ebaseaduslikuks.

Delfiinide ja vaalade tapmine aga võrdsustataks mõrvaga.

Üsna mitmed uuringud on näidanud sarnasust delfiinide ja inimeste vahel.

Nagu ka inimesed, teevad delfiinid plaane, järgivad instruktsioone ning käituvad altruistlikult.

Teadlastel valmis vaalaliste õiguste deklaratsioon juba kaks aastat tagasi, kuid ametlikult ei ole seda tunnistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles