USA kolonel ennustas 1939. aastal Soomele «enesetappu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kolonel ennustas 1939. aastal Soomele «enesetappu». Fotol Soome sõdurid Talvesõjas
USA kolonel ennustas 1939. aastal Soomele «enesetappu». Fotol Soome sõdurid Talvesõjas Foto: Wikipedia.org

USA väljaanne The Miami News kirjutas 1939. aasta detsembris midagi, mis tekitas nüüd soomlastes imestust.

Selles ajalehes avaldas oma nägemuse Soome ja Nõukogude Liidu vahel puhkenud sõja kohta ameeriklasest kolonel Frederick Palmer, kes pidas Soome vastuhakku «enesetapuks», kirjutab iltasanomat.fi.

Palmeri kirjutis avaldati 3. detsembril 1939 ehk vaid paar päeva pärast Talvesõja puhkemist.

The Miami News kirjutise leiab Google´i uudistearhiivist. Nüüdseks on ammu teada, kuidas see konflikt Soome jaoks lõppes - ta pidi loovutama Karjala ja teiseks suurima linna Viiburi.

USA kolonel luges oma artiklis üles rea põhjusi, miks halvemini relvastatud Soomel ei ole Nõukogude Liidu löömiseks võimalusi.

Palmeri arvates suutis Nõukogude Liit Soomet üllatada samal viisil nagu Saksamaa üllatas 1939. aasta septembris Poolat.

Ka oli Nõukogude Liidu ründamise aeg õigesti valitud, kuna kahe riigi piiril olevad järved olid jääs ning lund ei olnud veel nii palju, et see oleks segav nüanss olnud.

Palmer kirjeldas Soome vastu suunatud esimesi rünnakuid kui selliseid, millest Soomel ei ole võimalus toibuda. Ta ennustas, et Soomet tabab kiire kaotus, kui teised riigid talle appi ei lähe.

Talvesõda (soome keeles talvisota, rootsi keeles vinterkriget) oli sõda Nõukogude Liidu ja Soome Vabariigi vahel.

Nõukogude Liit ründas 30. novembril 1939 kell 8.30 sõda kuulutamata Soome Vabariiki. Talvesõda kestis 105 päeva ja lõppes 13. märtsil 1940 Moskva rahulepinguga. Soome loovutas 13 protsenti oma territooriumist Nõukogude Liidule.

Algupärast artiklist vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles