Rootsi põllumajandusteadlane soovitab menüüsse sea- ja loomaliha asemel võtta küülikuliha.
Rootsi teadlane soovitab rohkem küülikuliha süüa
Uurija Carl-Gustaf Thulini sõnul on lihasöömine vastuolus kliimamuutuse vastu võitlemisega, kirjutab Sydsvenskan.
Näiteks loomaliha tootmise kõrvalsaaduseks on kasvuhoonegaasid.
«Peame leidma alternatiivseid valguallikaid, mis ei kahjusta nii suurel määral keskkonda. Süüa tuleks rohkem puu- ja juurvilju ja kala ning vähem liha,» selgitas Thulin.
Uurija sõnul on üks võimalik lihavariante küülikuliha, kuna selles on palju valke. Samuti ei teki selle tootmisel kahjulikke kõrvalprodukte.
Rootsi põllumajandusülikooli jahindus- ja kalandusuuringute keskuses töötav Thulin rõhutas, et küülik on väga populaarne Lõuna-Euroopa riikides.
«Euroopa Liidus on küülikuliha üha populaarsemaks muutumas. Aastas toodetakse selle looma liha 1,6 miljardi euro eest,» selgitas rootslane.
Ta tõi näite, et Rootsis tarbitakse keskmiselt 86 kilogrammi liha aastas.
Vähese süsivesikutega toidu eelistamine on kaasa toonud kodulinnu- ja põrsaliha tarbimise kasvu.