Rootsi teadlane soovitab rohkem küülikuliha süüa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi teadalane soovitab rohkem küülikuliha süüa
Rootsi teadalane soovitab rohkem küülikuliha süüa Foto: SCANPIX

Rootsi põllumajandusteadlane soovitab menüüsse sea- ja loomaliha asemel võtta küülikuliha.

Uurija Carl-Gustaf Thulini sõnul on lihasöömine vastuolus kliimamuutuse vastu võitlemisega, kirjutab Sydsvenskan.

Näiteks loomaliha tootmise kõrvalsaaduseks on kasvuhoonegaasid.

«Peame leidma alternatiivseid valguallikaid, mis ei kahjusta nii suurel määral keskkonda. Süüa tuleks rohkem puu- ja juurvilju ja kala ning vähem liha,» selgitas Thulin.

Uurija sõnul on üks võimalik lihavariante küülikuliha, kuna selles on palju valke. Samuti ei teki selle tootmisel kahjulikke kõrvalprodukte.

Rootsi põllumajandusülikooli jahindus- ja kalandusuuringute keskuses töötav Thulin rõhutas, et küülik on väga populaarne Lõuna-Euroopa riikides.

«Euroopa Liidus on küülikuliha üha populaarsemaks muutumas. Aastas toodetakse selle looma liha 1,6 miljardi euro eest,» selgitas rootslane.

Ta tõi näite, et Rootsis tarbitakse keskmiselt 86 kilogrammi liha aastas.

Vähese süsivesikutega toidu eelistamine on kaasa toonud kodulinnu- ja põrsaliha tarbimise kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles