Arheoloogid leidsid kuulsa piraadi mahajäetud laeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveearheoloogid kapten Kiddi poolt vallutatud Quedagh Merchant jäänuste juures
Allveearheoloogid kapten Kiddi poolt vallutatud Quedagh Merchant jäänuste juures Foto: AP / Scanpix

USA allveearheoloogid leidsid Dominikaani Vabariigi vetest 17. sajandil tegutsenud kuulsa mereröövli, kapten Kiddi poolt vallutatud ja hiljem mahajäetud laeva.

Leiu teinud arheoloogide sõnul asub Quedagh Merchant nime kandnud laev Catalina saare rannikuvees, vahendab Yahoo news.

Allveearheoloogide meeskonda juhtinud Charles Beeker ütles, et seda vrakki on aastaid otsinud nii teadlased kui ka aardekütid.

«Olen otsinud ja uurinud mitmeid laevavrakke, suurem osa neist on paljaks röövitud. Nüüdne leid oli aga puutumata. Laev ja selle ümbrus kuulutatakse kaitse all olevaks,» lausus Beeker.

Otsingumeeskonda kuuluv allveearheoloog John Foster lisas, et nende leid aitab heita valgust Kariibi mere ühe kuulsama piraadi kapten Kiddi ja selle piirkonna piraatlusele.

Ajaloolased vaidlevad siiani, kas kapten Kidd oli mereröövel või tegutses ta Briti valitsuse agendina, olles kaaperlaeva kapten.

«India ookeani reisilt Londonisse tagasi pöördunud, anti Kidd kohtu alla. Ta poodi  1701. aastal üles ja ta surnukeha jäeti Thamesi jõe kohale kaheks aastaks rippuma,» seisab ajaloolistes kirjutistes.

30.jaanuaril 1698. aastal vallutas kapten Kidd laeva Quedagh Merchant, mis vedas Ida-India kaubanduskompanii kaupa – siid- ja satiinkangaid, kulda, hõbedat ja portselani.

Allveearheoloogide sõnul jättis Kidd Quedagh Merchanti Kariibi merele, kui ta ühe teise laevaga New Yorgi sõitis, et tema vastu esitatud piraatlussüüdistused seal ümber lükata.

«Meile teadaolevate ajalooallikate kinnitusel jättis Kidd laeva meeste hoolde, keda ta usaldas. Need aga röövisid sealt nii palju kui andis ja jätsid aluse saatuse hoolde,» lisasid laevavraki leidnud. 

«Laevavraki asukoht ja kahurite asetus vastavad selle laeva kohta käivates dokumentides kirjeldatule» selgitasid arheoloogid. 

Allveearheoloogide sõnul viitab kõik sellele, et tegemist on kapten Kiddi laevaga.

 William Kidd sündis 1645. aastal Šotimaal, hiljem kolis New Yorki ja tegutses nii kaupmehe kui ka meremehena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles