Charlie Chaplin oli prantslane? Või vene juut?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin Foto: SCANPIX

Kui Briti koomik Charlie Chaplin sai maailmakuulsaks, oldi ta kodumaal Suurbritannias selle üle uhked.

Kuid Briti luure väitel ei pruukinud Chaplin olla inglane, kirjutab Daily Mail.

Briti vastuluure MI5 avalikustas dokumentatsiooni Chaplini kohta.

MI5 salafailides seisab, et luurel tekkisid Chaplini kohta kahtlused, kui ei leitud kinnitavaid dokumente selle kohta, et ta sündis Lõuna-Londonis.

Müstika Chaplini ümber jäi ka siis, kui USA palus MI5 uurida mehe tausta kui ta 1952. aastal USA kodakondsust saada tahtis. USAs kahtlustati teda seotuses kommunistidega.

Kinnitamata andmetel sündis Chaplin 16. aprillil 1889. aastal Londoni eeslinnas Walworthis East Streetil asunud majas.

Chaplin sündis vaid neli päeva varem kui Natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler.

Kuid luure ei leidnud Chaplini sünnitunnistust.

«Dokumentide puudumise tõttu tundub, et Chaplin ei sündinud siin riigis või pandi talle pärast sündi mingi teine nimi,» teatas Briti luure USAle.

Luure andmetel võis Chaplini nimi olla Israel Thornstein, kuid selle kohta ei leitud kinnitust.

Scotland Yard sai anonüümse vihje, et Chaplin võis sündida Prantsusmaal Fontainebleaus.

«Saadud informatsioon võib olla tõde, kuna Chaplini sünnidokumente Suurbritannias ei ole. Võimalik, et ta sündis Prantsusmaal,» teatas MI5.

Briti välisluure MI6 otsis Chaplini sünnidokumente Prantsusmaal, kuid ei leidnud. Selle tõttu on kuulsa näitleja sünnikoht siiani müsteerium.

Välja käidi ka teooria, et Chaplin võib hoopis vene päritolu olla. See põhineb näitleja ütlusel, et ta tahtis «kunagi Venemaale tagasi minna».

«Teada on, et paljud juudid põgenesid 20. sajandil Venemaalt progrommide eest. Kui Chaplin oli juut, siis võis ta perekond samuti mujal elukoha otsida,» teatas luure.

MI5 tollane juht John Mariott arvas, et kuigi Chaplini sünnidokumendid puudusid, ei tähendanud see seda, et ta ei oleks inglane.

«Väga kummaline, et tema sünnidokumente ei ole. Samas ei ole see midagi sellist, mis julgeolekut ohustaks,» teatas juht.

Teada on, et Chaplin läks 1910. aastal USAsse, kus ta tegi Hollywoodis väga edukaid tummfilme.

1950. aastatel aga sattus näitleja USA võimude vaatevälja oma väidetava kommunismimeelsuse tõttu.

Chaplin sattus skandaali 16-aastase neiuga abiellumise tõttu, talle ei antud USA kodakondsust, tal oli väidetavalt mitu vallaslast ning ta jättis USAs makse maksmata kahe miljoni dollari eest.

Chaplin ja ta pere läksid 1952. aastal Suurbritanniasse ta uue filmi «Limelight» esilinatusele. Kui Chaplin oli USAst ära sõitnud, andis USA peaprokurör James McGranery välja dokumendi, mille kohaselt näitleja ei tohtinud enam USAsse tagasi pöörduda, kuna teda peeti Nõukogude Liidu agendiks.

Briti luure aga ei leidnud mitte ühtegi tõendit, et Chaplin oleks kommunistidega sidet olnud.

Chaplin kolis Šveitsi ja elas seal oma elu lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles