Ära osta kohvi sularaha eest, võid sattuda terroristide nimekirja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära osta kohvi sularaha eest, võid sattuda terroristide nimekirja
Ära osta kohvi sularaha eest, võid sattuda terroristide nimekirja Foto: SCANPIX

USA võimud on terroristide nimekirja sattumise väga lihtsaks teinud. Sinna võib sattuda juba selle eest kui näiteks kohvi sularaha eest ostad.

USA liiklusturvalisuse amet TSA, siseriikliku julgeoleku ministeerium ning veel mitmed julgeolekuorganid kasutavad laia valikut salajasi kriteeriume, mille abil püütakse teha kindlaks terrorismis kahtlustatavad isikud, kirjutab iltasanomat.fi.

Näiteks neile reeglitele toetudes saab isiku panna lennukeelu nimekirja, jälgida teda kui võimalikku terroristi, tema internetikäitumist.

Internetiväljaande ITWorld toimetaja Kevin Fogarty selgitas kriteeriume, mille abil USA võimud otsivad kahtlust äratavaid isikuid.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) käivitas programmi «Kodanikud terrorismi vastu» (CAT), milles kutsutakse USA kodanikke tähele panema isikuid, kelle tegutsemine võib viidata terrorismile.

FBI jagas 25 erinevale elualale suunatud trükiseid, milles on näpunäited, kuidas terroriste ära tunda ostukeskustes, internetikohvikutes, tätoveerimissalongides, bensiinijaamades ja teistes avalikes paikades.

CAT programm on osa USA välisministeeriumi osariikidele ja kohalikele omavalitsustele suunatud terrorismivastasest SLATT programmist. Selles antakse nii võimuesindajatele kui tavakodanikele juhiseid ja koolitust, kuidas tegutseda hädaolukorras ja teha kindlaks terroristlikku käitumist.

Kui Iisraelis on sellise koolituse puhul lisatud, et mitte iga kahtlaseks peetav käitumine ei ole terroristlik, siis USAs seda tehtud ei ole.

USAs ohumärkideks nimetatud käitumised ja olukorrad ei pruugi seda üldse olla ning need võivad puudutada ükskõik keda ja ükskõik millal. Asjatundjate sõnul muudab laialivalguvus selle programmi nõiajahiks.

FBI juhistes on kirjas, et näiteks kohvi ostmine sularaha eest võib viidata terrorismiplaanile. Samuti Google Maps programmi kasutamine, fotode tegemine staadionitel ning linnatänavatel.

Poe- ja kohvikuomanikke kutsutakse üles eriti valvsad olema. Juhendite järgi on kahtlane, kui isegi väikeoste tehakse sularaha eest, mitte kaardiga. Kaardiga makstes jääb jälg maha, sularaha võib samas anonüümsuse tagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles