Armastus ja kirg on narkootikumid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armastus ja kirg on narkootikumid
Armastus ja kirg on narkootikumid Foto: SCANPIX

Tänase sõbrapäeval on mitmel pool maailmas õhus tunda romantikat, kirge ja armastust.

USA teadlaste tehtud katsed näitasid, et kui inimene tunneb armastust ja kirge, siis ta käitub nagu narkootikumi tarbinu, edastab The Telegraph.

Teadlased tegid kümne naise ja seitsme mehe ajust magnetresonantsuuringu. Kõik katsealused olid sügavalt armunud.

Katses osalenute suhtes olemise pikkus ulatus ühest kuust kuni kahe aastani.

Katsealustele näidati fotosid nii nende kallimatest kui ka fotosid, millel oli kallimatega sarnased inimesed.

Teadlased jälgisid katsealuste ajus toimuvat kui need fotosid vaatasid. Kallima piltide puhul käivitusid ajuosad, mis käivituvad ka tasu ja kasu saamisel  ning narkootikumide tarbimisel.

«Sügav kirg ja armastus aktiveerib aju need osad, mis käivituvad ka narkootikumide tarbimisel. Kui keegi kedagi sügavalt taga igatseb ja temast sõltuvuses on, siis on see sama nagu tahaks uut narkodoosi saada,» selgitas uuringut juhtinud Arthur Aron.

Ekspertide sõnul on romantiline armastus üks võimsamaid tundeid. Inimaju on selline, et on võimeline tekitama äärmuslikke tundmusi, kui asi puudutab tundeid.

«Võid armudes ja armastades tunda end õnnelikuna, kuid samas ka pinges olevana. Teine inimene saab elu eesmärgiks ja kinnisideeks,» selgitas uurija.

Armastus käivitab ka aju mõnukeskuse.

«Intensiivsete tunnete ajal toimuvad ajus muutused. Need aitavad ära tunda, kui mingi asi mõnu tekitab ja hea on,» lausus uuringu kaasautor, New Yorgi Albert Einsteini meditsiinikolledži neuroteadlane Lucy Brown.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles