Pildid: sõbrapäevaks valmistumine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaseid roose seostatakse armastuse ja kirega
Punaseid roose seostatakse armastuse ja kirega Foto: SCANPIX

Maailmas valmistutakse homseks sõbrapäevaks.

Seda päeva seostatakse sõpruse ja romantikaga, kingitakse lilli, šokolaadi, südame motiividega kaarte, õhupalle ja mänguasju, edastab AFP.

Roose, eriti aga punaseid roose seostatakse romantika, kire, ilu ja armastusega.

Selle tõttu ootavad lillemüüjad punaste rooside, kui ka teiste punaste lillede müügi suurenemist.

USAs on tavaks sellel päeval armastust avaldada, kihluda või pulmi pidada.

Sõbrapäeva juured võivad ulatuda Vana-Rooma Februatio festivalini, millest hiljem kasvas välja Luperkaalia püha. Need olid pühendatud viljakusjumalannadele.

Vana-Rooma naised kirjutasid siis armastuskirju ja panid need urni. Mehed võtsid urnist esimese ette juhtunud kirja ja püüdsid selle kirjuta kindlaks teha. Selline komme oli käibel kuni 18. sajandini.

Keskaja alguses püüdis kristlik kirik seda paganlikku püha välja juurida. Kuna täielikult seda teha ei saanud, siis seostati see pühakutega.

Katoliku kirikus on teada mitu Valentini nimelist pühakut. Valentinipäeva seostatakse näiteks Vana-Rooma kristlasest preestriga, kes keiser Claudius II käsku eiras ning sõdureid salaja laulatas.

Ta tabati ja mõisteti surma. Enne hukkamist 14. veebruaril 270. aastal olevat ta oma kihlatule saatnud hüvastijätukaardi, millel seisis «Sinu Valentin».

Keskajal seostati valentinipäeva lindude ja mesilaste paaritumisperioodi algusega. See olevat alanud 14. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles