Naisest meheks saanu sünnitas poja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisest meheks saanu sünnitas poja
Naisest meheks saanu sünnitas poja Foto: SCANPIX

Suurbritannias tõi poja ilmale mees, kes enne soomuutmisoperatsiooni oli naine.

30. eluaastates mees rasestus, kuna tal olid veel alles emakas ja munasarjad ning ta võttis nende uuesti tööle panekuks hormoontablette, edastab The Telegraph.

West Midlandist pärit mees elab juba pikka aega vabaabielus. Ei ole teada, kas ta partner on mees- või naissoost.

Briti meditsiinieetika ekspertide sõnul on see anonüümseks jääda soovinud mees Briti saartel esimene meessoost ema. Isikutunnistuse järgi on lapse sünnitanu mees.

Samas aga kerkis üles küsimus,  mis soost ikkagi on isik, kellel on juba välised mehe tunnused, kuid kellel on alles naissoo reproduktiivorganid.

Sugu vahetanud isikute kaitsega tegeleva organisatsiooni Beaumont Society kinnitusel nad emaks saanud mehe ja ta lapse isikut ei avalikusta.

Laps tuli ilmale keisrilõikega.

«Siiani on teada, et USAs ja Hispaanias on olnud meessoost sünnitajaid,» lausus nimetatud organisatsiooni esindaja.

Neli aastat tagasi sai maailmakuulsaks soovahetuse teinud Thomas Beatie, kes samuti säilitas naisreproduktiivorganid. Hormoonravi abil ta rasestus ning sünnitas lapse.

Samas on neid arste, kelle sõnul seavad soovahetuse teinud raseduse ja sünnitamisega oma tervise ohtu.

Samuti arvatakse, et sellistes peredes võib lastel tekkida sugude vahel vahe tegemisega probleeme.

«Laps ei saa aru, kes on ema, kes isa,» arvasid eksperdid.

Samas on Kanadas Torontos käivitatud programm, mille raames võivad naisest meheks saanud hormoonravi abil rasestuda ning lapsi ilmale tuua.

«Paljud ei mõista neid inimesi, kes soovivad sugu vahetada. Paljud neist säilitavad osa sünniga kaasa saadud organitest. Neil isikutel peavad olema kõik õigused, elada just sellist elu, nagu nemad soovivad. See ei ole vastuolus eetika ega moraaliga,» sõnasid Kanada asjatundjad.

Ka on naisi, kes enne soovahetust lasevad enda munarakke külmutada, kui nad juhuslikult hiljem lapsi peaksid soovima. Sel puhul kasutatakse lapse saamiseks surrogaatema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles