Suri süstiku Challenger katastroofi eest hoiatanud insener

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Challengeri katastroof
Challengeri katastroof Foto: Wikipedia.org

USAs Utahi osariigis suri selle nädala esmapäeval raketiinsener Roger Boisjoly, kes ennustas süstiku Challenger katastroofi ette.

73-aastane Boisjoly suri vähihaiguse tagajärjel, edastab AP.

Boisjoly sai kuulsaks 1986. aastal pärast Challengeri katastroofi. Ta oli hoiatanud, et selle süstikuga ei ole kõik korras ning ta oli seda teinud korduvalt.

Boisjoly töötas siis NASA allhankijaks olnud raketiehitusfirmas insenerina. Ta avastas 1985. aastal, et süstiku tahkekütus-stardikiirendi raketi tihendid ei pruugi vastu pidada ning võivad kannatada saada.

Ta kirjutas ka memo, milles seisis, et  tihendiprobleem võib missiooni ohustada.

Hiljem ta kirjutas, et tulemuseks oligi katastroof ja inimelude kaotus.

Boisjoly ülemused ignoreerisid ta hoiatust, seda tegi ka NASA.

Ajal, mil Challenger startima pidi, oli Floridas Cape Canaveralil asuvas Kennedy kosmosekeskuses langenud õhutemperatuur üsna madalale.

Boisjoly ja ta kolm kolleegi soovitasid starti edasi lükata, kuid neid ignoreeriti.

Kosmosesüstik Challenger plahvatas vaid 73 sekundit pärast õhkutõusmist, kuna tahkekütus-stardikiirendi ning kütuse lekkimise tõttu tekkis probleem.

Süstikute kiirendite puhul kasutatakse alumiiniumipulbril põhinevat ammooniumperkloraat oksüdandiga raketikütust, mis on võimeline põlema igas keskkonnas.

Tahkekütuserakette ei ole probleemi korral võimalik välja lülitada. Sellise kiirendiga tekkiv probleem tähendab meeskonnale tõenäoliselt kindlalt surma.

Challengeri pardal oli seitse astronauti, kellest üks oli õpetaja Christa McAuliffe.

Boisjoly oli tunnistajaks Challengeri õnnetust uurinud asjatundjate ees, kes tõdesid, et inseneri hoiatus osutus õigeks. NASA kui ka allhankefirma mõisteti süüdi ignoreerimises.

Boisjoly karjäär sattus samas selle tõttu ohtu, ta sai Keelekandja hüüdnime. Sõbrad ja kolleegid ütlesid temast lahti.

«Challengeriga seotud asjad hävitasid mu elu. Alles mitu aastat hiljem sain uuesti süstikuinsenerina tööd,» lausus Boisjoly.

Hiljem oli ta populaarne tööeetika lektor. Ta sai ka paljastuste eest auhindu ning luges ülikoolides loenguid.

«Olen uhke, selle üle, mida ta tegi. See nõudis julgust. Ta oli julge mees,» lausus Boisjoly abikaasa Roberta.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles