Video: milline näeb välja Kuu «pime» pool?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milline näeb välja Kuu «pime» pool?
Milline näeb välja Kuu «pime» pool? Foto: Youtube

USA kosmoseagentuur NASA avaldas eile ainulaadse videopildi Kuu sellelt poolelt, mis Maalt näha ei ole.

Kuu orbiidile saadeti möödunud aasta detsembris kaks Grail missiooni sondi, mille abil püütakse uurida, miks Kuu kaks poolt teineteisest erinevad, kirjutab AFP.

Ebb ja Flow nimelised sondid tegid Kuu «pimedamast» poolest video 19. jaanuaril.

«Kuu nii-öelda tagumine pool on väga segi songitud. Palju on asteroidide tekitatud kraatreid. Need tekkisid pärast Kuu moodustumist,» sõnas Massachusettsi tehnoloogiainstituudi Grail projekti juht Maria Zuber.

Inimene nägu Kuu teist poolt esmakordselt 1968. aastal.  Tegemist oli Apollo 8 astronautidega, kes oma alusega liikusid Kuu orbiidil.

Nüüd tehtud video on 40 sekundi pikkune. Video alguses on näha Mare Oreientale kraatrit, mis on 900 kilomeetrise diameetriga. Veel on näha ka Drygalski kraatrit, mille läbimõõt on 149 kilomeetrit. Tegemist on erilise kraatriga, kuna sel on keskel tähekujuline moodustis.

Grail missioon sai nime Gravity Recovery And Interior Laboratory järgi. Ebb ja Flow sondidel on kaamerad MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle school students).

Õpilastele suunatud projekti MoonKAM juhib endine USA naisastronaut Sally Ride, kes oli esimene ameeriklanna kosmoses.

Selle programmi abil saavad tuhanded  neljanda kuni kaheksanda klassi õpilased õppida tundma Kuud ja selle taevakeha saladusi.

NASA saatis Grail missiooni sondid teele 2011. aasta septembris.

Kaks umbes pesumasinasuurust alust laskusid orbiidile jõudes Kuule lähemale, jäädes sellest taevakehast 55 kilomeetri kõrgusele.

Need sondid uurivad ka seda, kuidas Kuu magnetväli muutub.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles