Madridi muuseum leidis «Mona Lisa» koopia?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa»
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa» Foto: SCANPIX

Hispaania Madridi Prado muuseumi töötajate sõnul avastasid nad renessansikunstniku Leonardo da  Vinci kuulsa maali «Mona Lisa» koopia, mis on originaaliga samal ajal valminud.

Leid tehti maali restaureerimistööde käigus, edastab The Telegraph.

«See sensatsiooniline leid võib muuta meie nägemust maailma kuulsaimast maalist,» selgitasid kunstiteadlased.

Prado muuseumis olev maal arvatakse olevat üks tosinast «Mona Lisa» säilinud koopiast.

«Selle maali võis teha Leonardo da Vinci õpilane, kes maalis seda koos oma meistriga tema näpunäidete järgi ja eeskujul,» lausus üks asjatundjatest.

Pariisis Louvris asuv originaalmaal on aegade jooksul tumedamaks muutunud, näidates sellel olevat naist vanemana, kui te tegelikult olla võis.

Prado «Mona Lisa» peaks pärast restaureerimist paljastama, milline võis Leonardo da Vinci tehtud originaalmaal kunagi välja näha.

Nii Prado kui Louvre`i eksperdid on kindlad, et kaks maali valmisid samal ajal ning võimalik, et isegi samas ruumis.

Siiani on levinud arvamus, et «Mona Lisa» modelliks oli Firenze jõuka siidikaupmehe Francesco del Giocondo naine Lisa Gherardini. Maal valmis ajavahemikul 1503 – 1506.

Kunstirestauraatori Ana Gonzales Mozo sõnul on Prado koopia mitmed osad paremini säilinud kui Louvre´is olev maal tervikuna.  

Pilti vaata siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles