Titanicul viimase pala mängimiseks kasutatud viiul leiti?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicu orkestri kaheksast liikmest seitse. Keskel orkestri juht Wallace Hartley
Titanicu orkestri kaheksast liikmest seitse. Keskel orkestri juht Wallace Hartley Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia oksjonimaja Henry Aldridge & Son of Devizes püüab teha kindlaks, kas nende kätte on jõudnud viiul, mis pärineb Titanicult.

Legendi kohaselt sada aastat tagasi uppunud Titanicu orkester olevat mänginud lõpuni ning hukkus koos laevaga, edastab The Telegraph.

1912. aastal kirjutasid Briti ja USA väljaanded, et kaheksast muusikust koosnenud orkestrit juhatanud Wallace Hartley surnukeha leiti hiljem Titanicu uppumispaigast. Viiul olevat tal olnud seotud keha külge.

Lugu jätkus, et viiul jõudis Hartley kihlatu Maria Robertsoni ja tema pere kätte. Tõenduseks oli Robertsoni kiri, milles ta tänas ametnikke viiuli edastamise eest.

Viiulil olevat ka nimetähed W.H.H. ning tekst, et see on kihlatu kingitus Hartleyle. Selle tõttu olevat see viiul muusiku jaoks väga kallis olnud ning isegi laeva hukkudes võttis ta selle endaga kaasa.

Oksjonimaja omanik Henry Aldridge näitas viiulit asjatundjatele, kas tegemist on autentse muusikariistaga. Samuti püütakse teha kindlaks, kas see muusikariist on kunagi ookeanivees olnud.

«Viiuli omanikud ei ole veel langetanud otsust, kas nad tahavad seda müüa. Tõenäoline on, et kui see on Titanicult pärit, siis pannakse see enampakkumisele,» sõnas Aldridge.

Ta lisas, et autentsuse kohta loodetakse saada tõend aasta lõpuks.

Selle aasta 12. aprillil möödub Titanicu hukust 100 aastat.

Titanic sõitis 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi vastu jäämäge. Laev vajus Atlandi ookeani voogudesse kell 2.20. Titanicuga läks põhja üle 1500 inimese.

Laeva vrakk avastati 1. septembril 1985.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles