Põlisameeriklased pärinevad Altaist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlisameeriklased pärinevad Altaist?
Põlisameeriklased pärinevad Altaist? Foto: Wikipedia.org

Venemaal Lõuna-Siberis on Altai piirkond.

See ala on nüüd tuntuks saanud selle poolest, et sealt võivad pärineda põlisameeriklased, kirjutab Daily Mail.

DNA-uuring näitas, et Venemaa Altai elanike geenid on sarnased Põhja-Ameerika põliselanike geenidega.

Geenide mutatsioonid hakkasid tekkima 13 000 – 14 000 aastat tagasi pärast seda, mil osa sealseid elanikke läks Siberist üle Beringi väina merejää Põhja-Ameerikasse.

«Altai on piirkond, kust inimesed on lahkunud ja  sinna tagasi tulnud tuhandete aastate jooksul. See on paik, mis jäi rahvaste liikumise teele,» selgitas USA Pennsylvania ülikooli uurija Theodore Schurr.

Schurri sõnul on Altai piirkonnast mujale elama liikunute seas ka need hõimud, kellest said hiljem põlisameeriklased.

20 000 – 25 000 aastat tagasi jõudsid Aasiast pärit inimesed Siberisse, sealt edasi liiguti aga Põhja-Ameerikasse.

Põlisameeriklasteks saanute hõimud asustasid kunagi alasid, mis jäävad tänapäeval Venemaa, Mongoolia,  Hiina ja Kasahstani aladele.

Schurr ja ta meeskond uurisid Altai nüüdiselanikelt saadud DNA näidiste mitokondriaalset DNAd, mida annavad oma järglastele edasi emad ning Y-kromosoomi, mida pojad saavad oma isadelt.

Kuna uuriti suurt hulka markereid, siis on uuringu tulemused üsna täpsed.

Y-kromosoomi uuring paljastas unikaalse mutatsiooni, mis on nii põlisameeriklastel  kui ka Altai lõunaosa elanikel. Ka mitokondriaalse DNA uurimine näitas, et Altai inimesed ja põlisameeriklased on geneetiliselt sarnased.

Uuring näitas, et Altai geneetiline liin eristus Põhuja-Ameerika liinist 13 000 – 14 000 aastat tagasi.

Siberis elanud liikusid Põhja-Ameerikasse 15 000 – 20 000 aastat tagasi. Geneetiline lahknemine toimus siis pärast seda.

Oletatakse, et iidsed hõimud liikusid uude paika mitme lainena. Schurr ja ta kolleegid ei ole siiani suutnud teha kindlaks, millised on teised paigad, kust põlisameeriklased Põhja-Ameerikasse minna võisid.

Uuring näitas samuti seda, et tänapäeva põhja-ja lõuna altailaste kultuurilise erinevuse taga on ka geneetiline erinevus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles