Marsi metaan – kas bioloogilist või geoloogilist päritolu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA arvutijoonis Marsil leiduva võimaliku bioloogilist või geoloogilist päritolu elu kohta
NASA arvutijoonis Marsil leiduva võimaliku bioloogilist või geoloogilist päritolu elu kohta Foto: AP / Scanpix

Teadlased leidsid juba 2003. aastal Marsi atmosfäärist metaani, kuid kindlad tõendid selle kohta saadi alles hiljuti.

Teadlaste sõnul viitab metaan sellele, et Punasel planeedil võib olla elu – kas siis bioloogiliselt või geoloogiliselt, kirjutab STT.

Siiski ei ole seda veel suudetud täpselt välja uurida. Metaani eluiga on küllaltki lühike ja selle tõttu peab seda mingi asi tootma.

«Kui marsil on elusorganisme, siis kõige tõenäolisemalt leidub neid piirkondades, kus on kõige rohkem metaani,» selgitasid teadlased.

Teadlaste arvates võivad Marsil metaani tekitada Maal leiduvatele mikroorganismidele sarnased bakterid, mis ei vaja oma eluks hapnikku, kasutades ainult vesinikku ja süsihappegaasi.

Uurijad ei jätnud välja ka võimalust, et metaan võib tekkida Marsi vulkaanilise tegevuse tagajärjel. Samas ei ole Marsil aktiivset vulkaanilist tegevust täheldatud. 

Teadlased koostasid Marsi kohta arvutijoonised, millel punase värviga on märgitud kõige tõenäolisemad piirkonnad, kus võib leiduda elusorganisme.

«Võimalik, et mikroorganismid säilivad Marsi pinnases miljoneid aastaid,» nentis NASA uurija Michael Mumma.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles