Käitumispsühholoog: nahaalsus aitas ameeriklasi Titanicult pääseda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicult pääsenud päästepaadis
Titanicult pääsenud päästepaadis Foto: Wikipedia.org

Austraalia Queenslandi tehnikaülikooli käitumispsühholoogi David Savage kinnitusel aitas ameeriklasi Titanicult pääseda nende nahaalsus.

Savage uuris seda 20. sajandi üht suurimat laevaõnnestust ning inimeste tegutsemist ohuolukorras, kirjutab abc.net.au.

«Tahtsin teada, kas ka surmaga silmitsi seistes kehtis reegel, et nahaalsemad ja tugevamad jäävad ellu,» selgitas psühholoog.

Titanicu dokumentide ja pääsenute nimekiri kinnitas, et pääsenute hulgas olid enamik naised ja lapsed.

«See viitab sellele, et Titanicul järgiti üldlevinud sotsiaalset reeglit, naised ja lapsed kõigepealt päästepaatidesse,» selgitas uurija.

Samas jäi austraallasele silma fakt, et pääsenud meessoost reisijate hulgas olid enamik ameeriklased.

«Tundub, et kõrgklassi inglaste kasvatus ja sotsiaalsed normid ei lubanud neil nahaalsed olla. Seda kasutasid ära ameeriklased, kes päästepaatides kohad hõivasid,» selgitas teadlane.

Ta lisas, et 20. sajandi alguses olid brittide ja jänkide käitumisnormid üsna erinevad. 

«Brittide juures peeti nahaalsust labaseks ja alamklassidele omaseks. Jänki töösturite ja ärimeeste juures oli aga see joon väga hinnas,» selgitas uurija. 

Savage sõnul näitasid uuringu tulemused, et  mõned sotsiaalsed normid mängivad ka eluohtlikus olukorras suurt rolli.

Savage analüüsis ka 1915. aastal põhja läinud Lusitania, mis sai Saksa allveelaeva torpeedotabamuse, hukkumisega seotud dokumente. Samuti uuris ta ka Andrea Doria uppumist 1956. aastal ja Estonia hukku 1994. aastal.

Titanic oli Belfastis ehitatud ookeani reisiaurik. Oli tolle aja suurimaid laevu ja teda peeti uppumatuks. Põrkas esmareisil 14. aprillil 1912  Newfoundlandi lähedal  jäämäega kokku ja läks põhja.  2220 pardal olnud inimesest hukkus 1513.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles