Magamine probleemi ei lahenda, vaid võib asja hullemaks teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi ülikooli psühholoogide sõnul ei pruugi magama heitmine probleemile lahendust anda, vaid asja hullemaks muuta.

Ebameeldivad kogemused võivad unes võimenduda, edastab The Telegraph.

Uus uuring on vastolus varasematega, mille kohaselt magamine pidavat probleemiga seotud negatiivseid emotsioone vähendama ning panema asju ratsionaalsemalt nägema, andes ka lahenduse.

«Uuring näitas, et kui oled kogenud midagi negatiivset ning hiljem pead selle probleemiga tegelema, siis ärkvel olek kahandab negatiivset tunnet märksa enam kui magamine,» selgitas psühholoog Rebecca Spencer.

Evolutsiooniperspektiivist vaadates peab see avastus paika. Negatiivsete sündmused ja nendest õppimine aitavad samas tulevikus nende uuesti kordamist vältida.

See võib aidata ka neid, kel on näiteks posttraumaatiline stress või kes on pidanud kohtus tunnistajaks olema.

Psühholoogid tegid katse 106 vabatahtlikuga, näidates neile seeriat negatiivse sisuga fotosid. Samuti paluti katsealustel öelda, milline on neil neid pilte vaadates emotsionaalse häirituse tase.

12 tundi hiljem näidati veel stressi tekitavad pilte, millest osad olid samad. Siis paluti uuesti hinnata oma emotsionaalset seisundit ning öelda, kas nad on pilti varem näinud või mitte.

Osa katsealuseid oli vahepeal maganud. Katsealused, kes olid maganud, tundsid varem nähtud pildid paremini ära ning neil olid säilinud nende suhtes tugevamad negatiivsed emotsioonid kui neil, kes vahepeal ei maganud, nähes pilte hommikul ja siis õhtul.

Spenceri sõnul ei säilita magamine mitte ainult juhtumitega seotud emotsioone, vaid ka seda, kuidas need mõjutanud on.

«Mõnes varasemas uuringus on keskendutud ainult mälule, mitte sellele, kuidas emotsioonid muutuvad või mitte,» selgitas uurija.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles