Teadlane: lehmad ja lambad peaksid saama kängurumaod

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kängurud
Kängurud Foto: AP / Scanpix

Austraalia teadlase sõnul võiks lehmade ja lammaste maod muuta kängurumagude sarnaseks.

Queenslandi zooloogi Athol Klievi arvates aitaks see kaasa kliimasoojenemist tekitavate kasvuhoonegaaside vähenemisele, vahendab abc.net.au.

«Kängurud on tänuväärsed loomad selle tõttu, et nende seedimise kõrvalsaadusena ei teki metaangaasi nagu lehmade ja lammaste seedeprotsessis. Katsetame känguru maos leiduvate, seedimisprotsessi kontrollivate bakterite siirdamist lehmade ja lammaste magudesse,» selgitas Kliev.

Uurija sõnul aitaks kängurumao bakterid muuta lehmade ja lammaste seedimisprotsessi efektiivsemaks ning samas säästaks loomade söötmiskulutusi.

«Mitte ainult see, et kängurumaod ei tooda keskkonnale kahjulikku metaani,  on ka söömise kasutegur 10 – 15 protsendi võrra suurem,» lausus teadlane.

Kliev jätkas, et teadlastel kulub veel umbes kolm aastat, enne kui känguru maos olevaid seedimisbaktereid saab hakata lehmade ja lammast magudesse siirdama.

Mitmed teadlased on Klievi arvamuse suhtes siiski skeptilised ja farmerid on tema väited välja naernud.

Üks keskkonnakaitseorganisatsioon soovitas farmeritele lehmade ja lammaste asemel lihtsalt hakatagi kängurukarja pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles