Montecristo saarel peetakse «sõda» rottidega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montecristo saar
Montecristo saar Foto: Wikipedia.org

Prantsuse kirjanik Alexandre Dumas jäädvustas Montecristo saare seiklusromaanis «Krahv Monte Cristo» kui aardesaare, kuid tegelikkuses on see rottide «paradiis».

Looduskaitse all olev asustamata saar asub Toscana ranniku ja Korsika saare vahel, edastab The Telegraph.

Saare ainsateks elanikeks on musta karvaga rotid.

Asjatundjate arvates jõudsid rotid saarele paar aastat tagasi kas siis saart külatanud inimeste paatides või puidujäänustel.

Nüüdseks olevat rottide arvukus mitmekordistunud.

Võimud plaanivad helikopterilt alla heita rotimürgikuulikesi, et saart närilistest vabastada.
Saarele peaks selle kuu lõpul heidetama 26 tonni mürgikuule.

Bioloogide sõnul on saare iga 0,83 ruutmeetri kohta rott. Need närilised ohustavad saare ökoloogilist tasakaalu ja selle tõttu tuleb nad hävitada.

Osa looduskaitsjaid teeb rottide hävitamise plaan murelikuks, kuna juhuslikult võivad mõned mürgikuulid vette kukkuda. Selle tagajärjel võivad aga hukkuda kalad ja veel mitmed teised mereloomad.

Samuti võivad mürgikuulid ohustada turiste. Aastas külastab Montecristo saart umbes 1000 inimest. Saarele juurdepääs on võrdlemisi limiteeritud, kuna tegemist on looduskaitsealaga.

«Me ei mürgita saart. Projekti viivad ellu eksperdid. Kasutatakse samasuguseid mürgikuule nagu neid kasutatakse igal pool mujal,» lausus looduskaitsealade ameti esindaja Franca Zanichelli.

Zanichelli lisas, et samasugust «sõda» on rottidega peetud ka lähedase Giannutri saarel ning Sardiinias.

Alexandre Dumas külastas Montecristo saart 1842. aastal. Saare legendist sai alguse idee kirjutada romaan «Krahv Monte Cristo». Väidetavalt matsid 16. sajandil tegutsenud piraadid Dragut ja Red Beard sinna röövitud aarde.

Dumas` romaanis vangistatakse meremees Edmond Dantes ebaõiglaselt. Ta sõbruneb vanglas kaaslasega, kes talle Montecristo saarel asuva aarde asukoha paljastab.

Mees leiab aarde ning temast saab krahv Monte Cristo. Ta maksab ülekohtu eest kätte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles