Venemaa staarkunstnik: Evelin Ilves on üks maailma ilusamaid esileedisid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Pavel Makarov avas Peeter I muuseumis Kadriorus  isikunäituse, kus temaga seotud kuulsused kirjas ja pildis eksponeeritud said. Näituse pärliks võib pidada Nikas Safronovi maali Evelin Ilvesest.
Kirjanik Pavel Makarov avas Peeter I muuseumis Kadriorus isikunäituse, kus temaga seotud kuulsused kirjas ja pildis eksponeeritud said. Näituse pärliks võib pidada Nikas Safronovi maali Evelin Ilvesest. Foto: Viktor Burkivski

Venemaa üks kuulsamaid nüüdisaja staarkunstnikke, Nikas Safronov leiab, et Eesti presidendiproua on üks ilusamaid esileedisid maailmas, keda ta teab. «Proua Ilvesest ehk veel kaunim leedi maamuna peal on vaid Aserbaidžaani esileedi,» märkis Safronov Peeter I muuseumis Kadriorus  möödunud nädalal toimunud Evelin Ilvese portree ametlikul presentatasioonil. 

Venemaa eliidi lemmikportretist Safronov väisas Eestit juba 2009 aasta augustis. Visiidi eesmärgiks oli toona visandite tegemine Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Evelini portree jaoks.

Safronov sai Evelin Ilvesega kokku presidendipaari Kadrioru kodus ja tegi seal pliiatsivisandeid tulevase portree jaoks. Safronovi sõnul kestis kohtumine kolm tundi.

 

Kunstnik polnud komplimentidega proua  Ilvese suunas kitsi

«Ta on väga kaunis nii välimuselt kui ka seesmiselt. Tal on kaunis hing ja kaunid mõtted,» ütles Safronov. «Nende esimeste leedide hulgas, keda ma tean, saab ilu poolest Evelin Ilvest võrrelda vaid Aserbaidžaani presidendi abikaasaga.»

 

Safronovi sõnul on kõige olulisemad inimese silmad

«Evelin Ilvese silmad on fantastiliselt ilusad – heatahtlikud, targad, haavatavad,» lisas ta.

Staarkunstnik ütles, et töö käigus hakkas näiteks Evelin Ilvese laps nutma ja ema ruttas tütrekese juurde otsekohe. See oli kunstniku sõnul väga liigutav ja tekitas temas suure vaimustuse.

 

Tehtud visandeid Safronov modellile ei näidanud

«Ma ei tee seda kunagi, kuniks ei saa portree valmis. Sest inimene võib kurvastada, kui mõtleb, et just niimoodi hakkabki ka portreel välja nägema,» ütles ta.

Vahepealseid töid kooskõlastati Evelin Ilvesega, saates talle pilte e-postiga. Ilves kinkis Safronovile ka oma ametliku pildi rahvusrõivastes.

Portreel figureerib proua siiski oma sinakashallis lemmikkleidis.

 

Evelin Ilvese portree puhul polnud küsimus rahas

Mis puutub rahasse, siis kunstnik ütles, et Evelin Ilvese portree puhul rahast juttu ei tehtud.

«Raha on mul piisavalt, tellimusi on, ja üldse, mul on kõike, millest saab kunstnik unistada,» sõnas ta. «Lapsepõlves õpetas ema – teenid kolm kopikat, anna üks ära.»

Safronovi sõnul ostis näiteks hiljuti üks kohalik ärimees temalt maali «Sotši» ja sellest saadud raha kanti üle südamekliinikule.

 

Sõbrad kinkisid kunstnikule maatüki Hiiumaal

«Hiiumaal kingiti mulle ühe hektari suurune maatükk. See oli sünnipäevakink. Hiiumaal on fantastiline loodus ja õhk, see on parim koht, seal saab puhata, luua, laadida ennast energiaga, mida on seal küllaga,» ütles Safronov.

«Moskvas on mul Punase väljaku vahetus läheduses tuhande ruutmeetrine korter. See hõlmab mitut korrust ja on osaliselt minu sõprade käsutuses, kes mulle külla tulevad. Nad võivad seal olla nii kaua, kui ise soovivad,» lisab kunstnik ning kinnitab, et on parimate  sõprade jaoks nõus ohverdama väga palju oma teenitud rikkusest.

 

Vaata pilte Evein Ilvese portreest! Kuidas see sulle meeldib?

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles